fbpx

Ajdovski Pipistrel na Kitajskem gradi milijardo evrov vredno tovarno letal

Foto: Pipistrel

V kitajskem mestu Jurong, v bližini velemesta Nanjing, je družba Pipistrel iz Ajdovščine postavila temeljni kamen za začetek gradnje tovarne letal. Pipistrel bo s kitajskim partnerjem poleg letališča in tovarne letal v Jurongu gradil tudi večje stanovanjsko naselje s trgovskim centrom. Vrednost naložbe znaša več kot milijardo evrov.

Zaradi gradnje velikega letalskega centra je Pipistrel skupaj s kitajskim partnerjem na Kitajskem ustanovil podjetje, v katerem je Pipistrel 51-odstotni, njegov kitajski partner pa 49-odstotni lastnik. Vrednost celotnega projekta je preko milijarde evrov, Pipistrel pa bo vanj vložil 350 milijonov evrov

Pipistrel je z občino Jurong, ki se je lani tudi pobratila z Občino Ajdovščina, podpisal osemletno pogodbo, ki vključuje izgradnjo letalsko-turističnega parka. V okviru 350 milijonov evrov vrednega sedemletnega projekta nameravajo na Kitajskem zgraditi več proizvodnih obratov za proizvodnjo Pipistrelovih letal. Med njimi bodo električna ultra lahka letala in hibridna letala znamke Panthera, ki bodo namenjena kitajskemu in 11 bližnjim trgom.

Več si lahko ogledate na portalu go-portal.si.