fbpx

Alarmantno: Župan Nove Gorice Klemen Miklavič ni dobil nobenih napotkov Šarčeve vlade glede spopadanja s smrtonosno pandemijo koronavirusa!

Novogoriški župan Klemen Miklavič. (Foto: STA)

“Nismo dobili nobenega navodila od države, kako naj ukrepamo, civilna zaščita, zdravstveni dom in lokalna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje nimajo nobenih posebnih navodil, a bi jih zaradi naglega razvoja dogodkov v soseščini morali imeti,” je delil župan Nove Gorice Klemen Miklavič. Prve ukrepe so sprejeli le v novogoriških igralnicah.

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, poroča STA.

“Nova Gorica je prepletena z Gorico v eno mesto. Nujno sprejeti in uskladiti ukrepe takoj, od jutri dalje. Upamo, da po tem navadnem ponedeljku ni prepozno. In vzpostaviti pokrajine za hitrejše odzive,” so se odzvali v lokalnem odboru Slovenske demokratske stranke. Nova Gorica je še posebej nevarno območje za izpostavitev koronavirusa predvsem zaradi izbruha v bližnjih italijanskih deželah Furlanija-Julijska krajina in Benečija.

Vlada Marjana Šarca še enkrat dokazala, da niso dorasli resnosti situacije
Slovenske vladne oblasti pa so zaradi neumnega in zgrešenega razmišljanja o slovenski nacionalni varnosti podarile popolnoma vse zaščitne maske na Kitajsko. Sedaj pa v Sloveniji ni nobene primerne zaščitne maske, dobavitelj opreme podjetje 3M pa je odgovorilo, da lahko zaščitne maske dobavijo komaj v sledečih 14 dneh. V več italijanskih deželah veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, od danes do nedelje tudi v Furlaniji – Julijski krajini (FJK), ob meji s Slovenijo, kjer okužb še niso zabeležili. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane.

Šarčeva vlada je po večdnevnih pozivih in resnosti situacije sklicala Sejo sveta za nacionalno varnost
Šarčeva odstopljena vlada se je znašla v neprijetnem položaju. V mesecu dni od pojava koronavirusa niso sprejeli nobenega varnostnega načrta v primeru razširjene pandemije koronavirusa v Sloveniji. Sedaj, ko se je pojavila v italijanskih deželah, ki mejijo na Slovenijo, so po večdnevnih pozivih predsednika SDS Janeza Janše sklicali sejo za nacionalno varnost.

Italijani postavili karanteno samo 350 metrov oddaljeno od slovenske meje
Italijani pa so prilili še dodatno olje na ogenj negotovosti obmejnih Slovencev, saj je italijanska karantena postavljena v sosednji vojašnici Lazzareto – San Bartolomeo. Oddaljena je le 350 metrov od slovenske meje. Kljub resnim grožnjam o morebitni prihajajoči pandemiji koronavirusa v Slovenijo pa odgovorne institucije še naprej pozivajo, da v Sloveniji na trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

Luka Perš