fbpx

Vrhniki grozi neapeljski scenarij?

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Javno komunalno podjetje Vrhnika je že skoraj dve leti brez direktorja s polnimi pooblastili. Občanke in občani Občine Vrhnika lahko le še nemočno čakajo, kdaj bo birokratski nesmisel tako velik, da bodo njihove smeti preprosto obtičale na njihovih dvoriščih. Se Vrhniki obeta neapeljski scenarij?

Komunalno podjetje Vrhnika je namreč v skupnem lastništvu občin Vrhnika, Log-Dragomer in Borovnica, a je Občina Vrhnika večinski in sicer 67 odstotni ustanovni lastnik. A to dejstvo očitno ni po godu županoma občin Log-Dragomer in Borovnica, saj nenehno prihaja do birokratskih akrobacij pri sprejemanju skupnih odločitev glede vodenja komunale Vrhnika.

Politično preigravanje na plečih komunale
Ker se Skupni ustanoviteljski organ, ki ga sestavljajo župani vseh treh občin, ni strinjal glede imenovanja novega direktorja komunale Vrhnika, morajo o kandidatu odločiti vsi trije občinski sveti. Sliši se enostavno.

Na pobudo župana Danijela Cukjatija je Občinski svet Vrhnika o kandidatu že glasoval in za začasnega direktorja imenoval Tomaža Kačarja. Župan Občine Borovnica Bojan Čebela in župan Občine Log-Dragomer Miran Stanovnik pa v vsem tem času na številne seje svojih občinskih svetov nista uspela uvrstiti glasovanja o imenovanju direktorja. Povedano drugače – ker jima kandidat za vodenje komunale Vrhnike ne ustreza, zavlačujeta.

Tako je Vrhnika postala ujetnik dveh županov in posledično dveh občinskih svetov, ki ne želijo odločati o zadevi, za katero so bili izvoljeni in so mesečno plačani. Še bolj absurdno je, da občanke in občani že dve leti niso dočakali direktorja komunale s polnimi pooblastili, čeprav za komunalne storitve plačujejo polno ceno. Še več, več kot 100 zaposlenih v komunali že dve leti ne vodi direktor s polnimi pooblastili, kar je vsaj nenavadno. Prav tako ni prišlo do izplačila dobička občinam, kar je občane prikrajšalo za nove investicije kot so kanalizacije, preplastitev cest, izgradnjo prizidka šolam ali vrtcem…

Kako naprej?
Gordijski vozel je presekal župan občine Vrhnike Danijel Cukjati, ki je na podlagi v preteklosti nedorečeno zapisanega Odloka o ustanovitvi in organiziranju Javnega podjetja Komunalnega podjetje Vrhnika, d.o.o. sklical občinski svet Vrhnika. V izogib popolne ohromitve komunale Vrhnika je občinski svet Vrhnika sprejel začasno rešitev in sicer imenovanje začasnega direktorja, saj ima občinski svet Vrhnika daleč največ občinskih svetnikov. Odlok namreč pravi, da pri glasovanjih šteje večina glasov vseh treh občinskih svetnikov.

Župan Cukjati je ob imenovanju začasnega direktorja komunale opozoril, da je že kot občinski svetnik leta 2013 odločno nasprotoval takemu sistemu odločanja, saj  da je nezakonit in omogoča izsiljevanje ene ali dveh občin ter ne predvideva časovne kapice za reševanje osnovnih zadev v skupnih odločitvah. Župan Vrhnike je poudaril, da Občina Vrhnika, kot največji lastnik, ni morala dopustiti, da bi prišlo do razpada komunalnega sistema v vseh treh občinah. Zato je na podlagi Odloka imenovala začasnega direktorja. Dodal je, da gre za začasno rešitev in da se zavzema za hipno spremembo odloka.

Kje je KPK?
Očitno je, da trenutno nemogoče stanje omogočajo nedovršeni in ohlapni občinski akti, ki županom omogočajo enostavno odločanje le o zadevah, o katerih se strinjajo. V trenutku, ko trije župani ne dosežejo konsenza, lahko pride do blokade javnega življenja. O situaciji se je izrekla tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Vse tri župane je opozorila, da kršijo Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije in da morajo Ustanovni odlok komunalnega podjetja Vrhnika nemudoma spremeniti na način, da bo skladen z zakonodajo.

A za spremembo odloka bo ponovno potrebna soglasnost, ki pa je očitno v občinah Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer občutno primanjkuje.

Sara Kovač