Avstrija bo po zaslugi evropske poslanke Romane Tomc morala odpraviti diskriminatorno zakonodajo o otroških dodatkih

Evropska poslanka Romana Tomc.

Evropska komisija bo nadaljevala postopke proti Avstriji zaradi diskriminatorne zakonodaje o otroških dodatkih. Avstrijska vlada ima dva meseca časa za ukrepanje, v nasprotnem primeru bo sledil postopek na Sodišču EU.

Iz Evropske komisije pa so nedavno sporočili, da bodo nadaljevali postopek proti Avstriji, ker zakonodaja o indeksaciji družinskih prejemkov ni v skladu s pravili EU. Avstrijska vlada ima tako dva meseca časa, da pripravi spremembe zakonodaje, v nasprotnem primeru pa bo sledil postopek na Sodišču EU.

Avstrija je namreč z zakonom o indeksaciji družinskih prejemkov in družinskih davčnih olajšav bistveno zmanjšala otroške dodatke zaposlenih v  Avstriji, ki sicer prihajajo iz drugih držav Evropske unije. Doslej so bili otroški dodatki enaki za vse, ne glede na to, kje ima delavec stalno prebivališče oziroma kje prebiva njegov otrok. Po novem pa višino otroških dodatkov določajo življenjski stroški države, kjer dnevni migrant dejansko prebiva.  Res je, da bodo avstrijska podjetja na ta način precej privarčevala, vendar ravno toliko, kolikor so slovenski dnevni migranti zaradi tega oškodovani. Za Slovence, ki delajo preko meje, pa ti zneski niso zanemarljivi.

Zasluge ima evropska poslanka Romana Tomc
To krivico je hitro spoznala evropska poslanka Romana Tomc, ki je tak ukrep Avstrije označila kot diskriminatoren, kajti,  če delavci plačujejo prispevke v avstrijski socialni sistem, morajo tudi imeti enake koristi. V Evropskem parlamentu je sprožila zelo široko in odmevno akcijo in skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi poslanci uspela doseči, da je Evropska komisija Avstriji zaradi diskriminatorne zakonodaje izdala opomin.

Nad nedavno odločitvijo Evropske komisije pa je Tomčeva izrazila zadovoljstvo. “To je za naše delavne migrante dobra novica. Pričakujem, da bo Avstrija upoštevala pomisleke Evropske komisije in ustrezno ukrepala. V EU ne moremo dopustiti, da se otroci, državljani EU, delijo na prvo in drugorazredne. Poleg tega pozdravljam dejstvo, da pravni red EU velja za vse države enako in da so kršitve obravnavane z enakimi merili,” je dejala.

Več si oglejte na portalu e-koroška

 • Dada

  Odlično Tomana T. Že nekajkrat sem tudi zapisala željo, da bi postala prva v SDS. Počne koristne stvari.

  • xtc

   SLO.
   Med tem ko so se komunisti z Drnovškom in kučanom na čelu pod mizo tajno sestajali z JNA generali in miloševičem,kako ostati v SFRJ.samostojno SDS je najbolj koristna stranka za SLo,sploh JJ ki je z J Pučnikom dejansko osvobodil iustvaril

   • Dada

    A imaš “zapiske” ali zapisnike”, o čem so govorili.

 • xtc

  SDS dela Lista Mladih Šiptarjrv ps počiva kot vsi ostali SLO levaki.

 • RATATA

  Spet jih bo kup priznalo očetovstvo.

 • Mihilus

  No dejstvo je, da so stroški bivanja v Avstriji bistveno večji in praktično izničijo njihove višje dohodke. Tako je ukrep nekako razumljiv. Osebno mislim, da so bili zelo velikodušni, da so to sploh izplačevali. Romana pa zgleda ne razume, da bodo Avstrijci že našli neko drugo (po vsej verjetnosti bolj škodljivo) opcijo.

 • karpelec

  To je oprijemljiv in hvalevreden doprinos evropske poslanke, ki dela za svoje ljudi.

 • Nata

  Hm. . . . . . . morda pa Avstrijce vseeno jezi, da naša država za svojo deco bolj slabo skrbi ??

 • Goran Hvala

  slovenski migranti… vse sterat nazaj… tak kot ostale migrante..

 • Olga101

  Bravo Romana!

 • Black_hawk

  Jaz pa mislim da je avstrija to naredila prav. Vsak naj dela tam kjer je doma. Država gostiteljica določa pravila, če ti ni všeč spokaj.

  • Steiermark

   ****************************** Tako je in če bi ti delavci bili dovolj pametni, bi sploh, s sabo, vzeli svoje froce in žene ter si pridobili rezidenco v Avstriji ter tako uživali vse privilegije, kot pravi Avstrijci!

 • freedomfighter

  Pohvalno…ko bi vsaj tomceva prevzela vodenje sds…ali pa morda zver

  • Steiermark

   ti se brigaj raje za svoje levake, kdo bo “prevzel” vodstvo svojih instant strančic, ki vznikajo tik pred volitvami in tako kot vzniknejo, tako tudi poniknejo, s svetlobno hitrostjo , seveda, vedno po povelju kratkonoge lažnive podgane….

   • freedomfighter

    Res ne vem kaj spet ta izpad…jaz sem le povedal koga bi si jaz zelel na vrhu sds….punca demokracija in svoboda govora me scitita da lahko to povem…tudi nobenega nisem zalil niti nic…tebi pa zgleda ni vsec kar je uspelo tomcevi zato si takoj zgubila zivce

    • Steiermark

     Poglej, o tem, kdo pa naj predseduje stranki SDS, če ne JJ, njen soustanovitelj in istočasno najbolj sposoben in pošten politik v Sloveniji, edini, ki nas še ni izdal in ki se bori za dobro Slovenije in Slovencev, kar pa za ostale v Sloveniji nemorem trditi. To kučanovo vmešavanje, kdo naj bo kje predsednik, pride do živega samo njegovim “pionirčkom”, ki so vsi čipirani in imajo svoje umazane kremplje obrnjene v svoje žepe…..ter tisti, ki nas še vedno hočejo prodajati jugosrbski “eliti”…..