fbpx

Avtomobil s prevrtenim merilnikom kilometrov lahko preplačamo tudi za četrtino

Fotografija je simbolična.

Vozniki menjamo avtomobile na približno vsakih tri do pet let, kar pomeni, da v povprečju prodamo starejše avtomobile in kupimo mlajše dvakrat do trikrat na deset let. Pri tem pa se velikokrat pojavi dvom, ali je mlajši avtomobil res tisto, kar smo kupili, in ali ima dejansko prevoženih toliko kilometrov, kot prodajalec pravi, da jih ima.

Prevare s prevrtenimi kilometri so ena največjih težav na trgu rabljenih avtomobilov. Storilce, odgovorne za prevrten števec, je namreč težko najti, še težje jim je dejanje dokazati, hkrati pa je  vrtenje števcev relativno poceni, kar je tudi razlog, da se ga prevaranti še vedno množično poslužujejo. Največja platforma za pregledovanje vozil carVertical je opravila raziskavo, da bi ugotovila, pri katerih avtomobilih je prevara s kilometrino najbolj pogosta. Analiziranih je bilo več kot 570.000 poročil o zgodovini avtomobilov.

Analiza je pokazala, da goljufi kilometre največkrat prevrtijo pri avtomobilih z dizelskimi motorji, in sicer si predstavljajo tri četrtine avtomobilov, ki so imeli prevrteni števec. Razlog za to je preprost. Avtomobile z dizelskimi motorji po navadi izbirajo tisti, ki vsak dan prevozijo večje razdalje, kar pomeni, da je lahko avto še relativno dobro ohranjen in se zbijanja kilometrov pri njem ne opazi. Najredkeje pa je prevare s prevrtenimi števci zaznati pri električnih in hibridnih avtomobilih, in sicer le v 0,6 odstotkih primerov.

Eden od glavnih razlogov, zakaj so prevare s prevoženimi kilometri tako popularne med nepoštenimi prodajalci avtomobilov, je cena. Števec je mogoče prevrteti že samo z nekaj sto evri, tudi pri dobro zavarovanih avtomobilih s posodobljenim softverom. Zaslužek pa je veliko večji, in sicer celo do 25 odstotkov. Tako lahko kupec, ki ne pozna zgodovine avtomobila, dražji avtomobil preplača tudi za nekaj tisoč evrov.

Na podlagi raziskave so ugotovili, da je največ avtomobilov s prevrtenimi kilometri izdelanih med letoma 1991 in 1995. Vozila tega starostnega razreda imajo prevrten števec kilometrov povprečno za 80.000. To ni presenetljivo, saj pri teh letnikih sprememba števila kilometrov na števcu enostavnejša.

Moje Posavje