fbpx

Bajec dobil podporo treh strank za župana Kranja

Ivo Bajec, kandidat za župana občine Kranj.

Kranjski mestni odbori strank SDS, NSi in SLS za župana Kranja na prihajajočih lokalnih volitvah podpirajo Iva Bajca, ki se je danes v Kranju kot prvi izmed kandidatov tudi javno predstavil. Predsedniki odborov so na skupni predstavitvi izpostavili, da je Bajec človek, ki lahko da Kranju nov zalet in nov zagon.

Ivo Bajec se je za mesto kranjskega župana potegoval že pred štirimi leti, ko je s skoraj 18 odstotki glasov zasedel četrto mesto med osmimi županskimi kandidati. Takrat je nastopil kot samostojen kandidat s podporo SDS, NSi in SLS, tokrat pa bi Bajec utegnil nastopiti kot strankarski kandidat.

Kranj je postal mesto priseljencev
Kot je povedal predsednik mestnega odbora SDS Branko Grims, se o tem še niso dokončno odločili. Imajo pa verjetno ljudje v teh dneh, ko se zbirajo podpisi za predsedniške kandidate in za referendume, dovolj zbiranja podpisov, je ocenil. Izpostavil je, da je Bajec pravi človek za Kranj. “Kranj potrebuje drugačno politiko, politiko, ki bo krepila kvaliteto življenja ljudi, blaginjo in varnost Kranjčanov ter ne bo več pospeševala masovnega priseljevanja, zaradi katerega se Kranj sooča z zelo velikimi izzivi in težavami v razvoju,” je dejal Grims. Dodal je, da vsakdo, ki ga pozna, ve o Bajcu povedati le dobre stvari. Svoje znanje in sposobnosti pa je, kot je ocenil Grims, pokazal z izjemno uspešnim vodenjem nadzornega odbora Mestne občine Kranj v minulih štirih letih.

SDS poslanec Branko Grims (Foto: Polona Avanzo)

Predsednica kranjskega mestnega odbora NSi Irena Dolenc je povedala, da Bajca podpirajo, ker se lahko podpiše pod vrednote, ki jih zastopa stranka, kot so pravičnost, poštenost, družina, delavnost, odgovornost in nesebičnost. Mestni odbor SLS pa Bajca podpira, ker bo, kot je prepričan predsednik odbora Janez Porenta, znal povezati podeželje in mesto.

Upokojeni 61-letni Bajec je delal na Slovenskih železnicah, kjer je bil med drugim vodja kranjske železniške postaje in koordinator na desetem koridorju. Pred kratkim je ustanovil društvo upokojencev Slovenskih železnic. Med programske prioritete v primeru izvolitve za župana Kranja je uvrstil ureditev Kranja kot varnega in otrokom prijaznega mesta, omejitev in ureditev politike priseljevanja, oživitev Kranja kot regijskega središča z gorenjsko univerzo in bolnišnico ter izgradnjo novega doma starostnikov in zagotovitev stalne zdravniške oskrbe za domove starostnikov. Prav tako je izpostavil spodbujanje samooskrbe Kranja z lokalno pridelano hrano, krepitev slovenske tradicije in kulture ter ohranitev Kranja kot Prešernovega mesta, izgradnjo nove koncertne dvorane ter spodbujanje turizma v mestu in na podeželju. Do leta 2026 Bajec napoveduje tudi gradnjo avtocestnega priključka Kranj sever, izgradnjo štiripasovnice Kranj-Šenčur in ureditev industrijskih con. Zavzema se za aktivno komunalno politiko, usmerjeno v znižanje cen položnic za občane, ureditev hitre moderne železniške proge do Kranja, izgradnjo sodobne železniške in avtobusne postaje, izboljšanje povezav s sosednjimi občinami in pospešitev izgradnje namakalnega sistema na Sorškem polju ter drugih primernih kmetijskih zemljiščih.

Bajec, ki verjame, da bo s svojim programom pridobil podporo še kakšne stranke, je prvi uradno najavil in predstavil svojo kandidaturo za župana Kranja, poroča STA. To je sicer že večkrat potrdil tudi aktualni župan Matjaž Rakovec.

Sara Kovač