fbpx

Beg možganov iz nerazvite regije: Čez 400 let bo Koroška izpraznjena

Foto: iStock

Koroška se lahko pohvali z najvišjim deležem dijakov med slovenskimi regijami, a delež višješolskih in visokošolskih izobražencev je na Koroškem eden najslabših. Odliv možganov je že dolgo problem regije, mladi izobraženci se iz Ljubljane ali Maribora na Koroško ne vračajo.

Po podatkih Statističnega urada RS je na Koroškem dobrih 5000 učencev, od tega je polovica dijakov in študentov. S tem ima Koroška kar 40 dijakov na tisoč prebivalcev, kar je najvišji delež med slovenskimi regijami. In ti dijaki koroških srednjih šol, katere ponujajo vedno bolj pestro izbiro programov, v veliki večini tudi maturirajo, kar pomeni, da se lahko Koroška pohvali z najvišjim deležem maturantov v Sloveniji. A če pogledamo stopničko višje, nad četrto in peto stopnjo izobrazbe, pa vidimo, da regija več ne prednjači.

Po končani srednji šoli se večina maturantov odloči za študij izven regije, saj je na Koroškem izbira višješolskih programov precej skopa. Najbolj priljubljeni študijski destinaciji sta seveda Ljubljana in Maribor. Pogosto se zgodi, da se študentje po uspešno opravljeni diplomi ali magisteriju na Koroško sploh ne vrnejo več, ker druge, bolj razvite regije ponujajo boljše zaposlitvene možnosti, še posebno za družboslovce, in seveda tudi višje plače. In takšen odliv možganov se na Koroškem precej občuti.

Celoten članek lahko preberete TUKAJ