Belokranjci bodo proti migrantskemu centru v sredo protestirali v Metliki: “Borili se bomo za dobrobit naroda, za nas, za naše otroke.”

Ilegalni migranti hvaležnost državam gostiteljicam vračajo tako, da se zmrdujejo nad hrano in jo mečejo stran. (Slika: Imola Oggi)

V Beli krajini bodo v sredo protestirali proti migrantskemu centru kjerkoli na njihovem območju. Protest bo v Metliki, poudarjajo pa, da velja za celotno Belo krajino. V uredništvu smo pridobili mnenje Annemarie Šimec, predstavnice Civilne iniciative Metlika. Slednja je bila namreč ustanovljena pred kratkim. V Beli krajini je prva civilna iniciativa vzniknila jeseni 2016, tudi ti pozivajo na protest v Metliko.

Šokantni so podatki o brezbrižnosti vseh treh belokranjskih županov (župana in dveh županj), ki odgovarjajo “orkestrirano”, političnih strank, kjer sta Belokranjcem odgovorili le dve stranki, v molk se je zavil tudi Borut Pahor, predsednik države, pa tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan se za pozive civilne iniciative ne zmeni.

Slovensko državno mejo je letos prečkalo 5-krat več ilegalnih migrantov, na območju Bele krajine pa 18-krat več. Julija je mejo nezakonito prešlo povprečno preko 30 migrantov dnevno. Med migranti je največ državljanov Pakistana, Alžirije in Afganistana, njihovo število se še naprej močno povečuje. Poleg tega je veliko Irancev, Maročanov, Iračanov, Turkov, Indijcev, Nepalcev in Eritretrejcev. Sircev, kjer je bila vojna, je precej manj kot desetina vseh.

Gre torej za državljane držav, kjer ni vojn, zato ne gre za begunce, pač pa za klasične ilegalne migrante.

Tudi policija navaja, da se trend ilegalnih prehodov “še naprej močno povečuje”, Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov pa je v zadnjem obdobju objavil 8 javnih naročil, iz katerih je razvidno, da načrtujejo postavitev registracijsko-migrantskega centra tudi na območju Bele krajine.

Na to so se Belokranjci in Belokranjke odzvali z odločnim “ne”.

Prvi protest proti podobnemu migrantskemu centru so izvedli 12. oktobra 2016. Takrat v Črnomlju, s protestom so preprečili postavitev centra, za katerega je bilo po dostopnih podatkih že vse pripravljeno.

Tokrat bo protest v Metliki. Civilni iniciativi Metlika in Bela krajina ga pripravljata v sredo, 5. septembra 2018, ob 16.30.

Protest bo potekal na parkirišču pred stavbo občine Metlika. Poudarjajo, da gre za celo Belo krajino in ne samo za Metliko.

Maja Kocjan, predstavnica CI Bela krajina, na protestnem shodu v Črnomlju, 12. 10. 2016.

Predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru Bela krajina, Maja Kocjan, je na svoji Facebook strani zapisala: “Pred dobrim mesecem je direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov v skupnem intervjuju za radio Ognjišče dejala, da odlično sodelujejo z belokranjskimi župani. Danes vsi po vrsti zanikajo, da sploh kaj vedo, ‘le slučajno’ so v izteku natančno opredeljeni javni razpisi za postavitev sprejemno-registracijskega centra.
V sredo pride v Črnomelj tudi državni sekretar g. Šefic in se bo lahko na licu mesta opredelil, ali bodo razpise umaknili ali ne!”

Annemarie Šimec: Cilj je samo eden: Zaščititi našo siromašno, ampak lepo Belo krajino!

Annemarie Šimec, predstavnica Civilne iniciative Metlika

Za mnenje o tem, kaj pričakujejo po protestnem shodu tokrat v Metliki, smo vprašali Annemarie Šimec, predstavnico in pobudnico Civilne iniciative Metlika.

Uvodoma je zapisala, “da je Civilna iniciativa Metlika nastala v enem samem trenutku”, in sicer, ko sama ni mogla več prenašati zaskrbljenih obrazov ljudi, ki jih v Metliki vsakodnevno srečuje. Zelo jo je zaskrbelo dejstvo, da ljudje živijo na svoji zemlji v strahu in se bojijo svobodno gibati. “Gre namreč za obmejne vasice, kot so Rakovec, Želebej, Božakovo, Rosalnice, Drašiči pa tudi sama Metlika ni izjema, saj leži tik ob meji. Tukaj se ljudje v poznih popoldanskih urah zaklepajo v svoje domove in strahoma pričakujejo jutro,” je zapisala Šimčeva.

In nadaljevala: “Stvari so dosegle vrhunec, ko smo Belokranjci na državnem portalu opazili objave za javna naročila urada za oskrbo in integracijo migrantov. To je bila pika na i. Po Metliki je vest zaokrožila v delu dopoldneva in videla sem, da takšne stvari ne moremo samo nemo sprejemati niti jih pustiti, da se bi rešile same od sebe. Sploh pa ne, da bi čakali, da se javna naročila spremenijo v dejanje in to je postavitev migrantskega centra v Metliki. Vzela sem stvari v svoje roke in s svetlobno hitrostjo prevzela pobudo, da je zdaj zadnji čas, da naredim nekaj za nas, za sosede, za vaščane, za meščane občine Metlika.

Iz tega je zelo hitro nastala civilna iniciativa, saj so me vsakodnevno ljudje ustavljali po ulici in mi vlivali se več samozavesti. Začeli smo zbirati podpise pod peticijo. Videla sem, da nisem sama in v meni se je razžarel plamen strasti, da se takoj vključim v delo za naše skupno dobro. Rekla sem si, da bom to naredila zase, za svojo družino, sosede, vaščane – za celo Metliko. Poudariti želim, da to nisem in ne delam za nikakršne lastne interese, nikakor za nobeno promocijo političnih strank, še najmanj pa za kakšno lastno politično delovanje.

Nikoli nisem želela biti v politiki in me to absolutno ne zanima. Tu me lahko držite za besedo in upam si to tudi podpisati. Sem oseba, ko začutim, da se ne počutim dobro v svojem kraju, to pomeni, da začutim, da se iz okolice čuti nek strah, nezadovoljstvo, ogorčenost, takrat sem vedno bila pripravljena nekaj narediti, kolikor je seveda v moji moči. Nikoli javnega dobra nisem delala za nikakršno lastno korist, niti približno za lastno eksistenco, vedno za dobro vseh nas. Tudi tokrat gre za pobudo, ki ima samo en cilj: Zaščititi našo siromašno, ampak lepo Belo krajino!”

O cilju Civilne iniciative Metlika pa: “Civilna  iniciativa Metlika si bo prizadevala, da bo upoštevan glas ljudstva, želje volivk in volivcev, ki jih za tako pomembne stvari nihče nič ne vpraša. Ne bomo dovolili gradnje niti migrantskega centra niti registracijsko-migrantskega centra. Shod bo le pokazatelj, da smo se pripravljeni boriti za mir, sožitje, prijazno okolje, predvsem pa opozoriti, da se v demokraciji takšne odločitve prinašajo z voljo ljudstva in ne, da se bi takšne odločitve prinesle samo tako iz vrha države, kot ne, da se naklepajo potihoma, brez obveščanja naroda, ki živi na svoji zemlji, za slednjo se bori, jo ureja – in ne pozabimo – plačuje visoke davke. Ljubljana je vedno pozabljala na nas, poudariti želim samo glede cestne povezanosti, kar je največji problem, odrezanost Bele krajine od preostalega dela Slovenije, pa da nadaljujem z ekonomsko zapostavljenostjo, pa recimo javna infrastruktura in še bi lahko naštevala. Zato ne bomo dovolili, da se postavljajo taki centri po Beli krajini, ker če že država v vseh pogledih zapostavlja Belo krajino, jo naj zapostavi tudi z mislijo na gradnjo migrantskih centrov. Ne, ne bomo pri miru, borili se bomo za naš kos zemlje. Imamo zbrane podpise pod peticijo v tolikšnem številu, da sama nisem mogla verjeti, da je med ljudmi takšno nezadovoljstvo.”

Srečna sem, da smo stopili skupaj, da še vedno znamo pokazati, da smo skromni, a dobrosrčni ljudje do nevsiljevanja, ki hočemo živeti našo belokranjsko življenjsko zgodbo na dostojanstven in človekoljuben način, v zdravem okolju in naši bogati kulturni dediščini. To nam mar omogoča ustava, kajne? Borili se bomo in ne bomo dovolili nikomur, da nam vzame še toliko dostojanstva, kolikor nam ga je ostalo.”

Na vprašanje, ali po objavi protesta v civilni iniciativi čutijo kakšne pritiske, je njihova predstavnica povedala naslednje: “Po najavi protesta ne čutimo nobenih pritiskov, ne od ljudi (vsi so prezadovoljni, da smo istega mnenja v tako velikem številu), ne od nobenih javnih institucij in seveda ne od države, saj smo pisali vsem parlamentarnim strankam v vednost. Vendar moram povedati, da nismo vredni niti njihovih odgovorov, saj po dveh tednih nismo dobili pisnega pojasnila, čeprav smo jih lepo prosili, naj nam odgovorijo v sedmih dneh. Odgovora smo dobili le od strank SNS in SDS. Prejeli smo odgovore še od vseh treh belokranjskih občin, Metlike, Semiča in Črnomlja, ki poenoteno odgovarjajo, da nimajo pojma, da bi se gradil migracijski center v Metliki. Odgovorov prav tako nismo prejeli niti od predsednika države niti od predsednika državnega zbora. Toliko smo vredni, zato Belokranjci, ne pustimo se izkoriščati. Ne bomo odnehali, dokler ne dosežemo svojega cilja. Nočemo migrantov ne v Metliki, ne v Beli krajini in ne v Sloveniji. Prvenstveno se mora omogočiti nam, slovenskemu narodu, boljše življenje. Smo skromen narod, ampak s čisto vestjo.”

Annemarie Šimec je na koncu še dodala: “Borili se bomo za dobrobit naroda, za nas, za naše otroke.”

moja-dolenjska.si

 • BlackOpsSystem

  Cela SLOVENIJA bi morala to storiti!!!

 • SIMON ROZIC

  Pazite se vi, Metliški branilci domov, rdeča vladajoča klika
  vas bo javno proglasila za domobrance !!!

  • Olga2345

   Pa kaj?

  • samotoje

   Jaz sem en hud domobranec- moja hiša = moja trdnjava. Moj pes pa je domobranec na terenu.

 • luckyss

  Teh zadev ne smemo pometati pod preprogo, ampak je o tem treba javno spregovoriti in najti rešitve….
  V nasprotnem primeru bo narod začel sam ukrepati po Hitlerjevem scenariju–

  • if

   Ne!
   Slovenski narod bo začel ukrepati po demokratičnem scenariju, ki ni zgleden scenariju Titovega Hitlerja in ne Hitlerjevega Tita.

   • Mimoidoči

    If only.

 • alojz

  Če župana ne bodo z foteljem vred na cesto postavili niso nič naredili. Le čas zapravljali.

 • Franc Šink

  To se zgodi če nekdo piše račun brez krčmarja.Sigurno niste sami, z vami smo.

 • Antonius

  BRAVO za Belokranjce in SRAMOTA za nezainteresirano Ljubljano.
  Pred vladnimi prostori v Ljubljani bi se moral zgoditi masovni revolt, proti nesprejemljivemu poseljevanju Slovenije s šerijatarji.
  Kučanova politikantska golazen jih ponižno sprejema, da nas bodo lahko, že prezapufane, zadolžili za nov obrestno *ugoden* kredit.
  To se nam dogaja, ker jim nezainteresirani dovolimo.

 • ZatonMesecnikov

  Kot odgovor bo ljubljana verjetno ponudila Wellcome party z obvezno udeležbo rdečih džihadistov.

 • marker

  Pa ravno v Beli krajini ste imeli napise “Dobrodošli begunci” celo v arabščini. Zahvalite se bivši županji za rože. V njeni gostilni se je kreirala uničujoča politika za našo državo.

 • luckyss

  Jebi ga, Belokranjci se bodo morali preusmeriti v prašičjerejo odprtega tipa…če ste za črni humor ;)

 • Slovenec 33

  Bela krajina naj bi bila trdnjava levakov, ki so toliko napredni, da medse nekritično sporejemajo opičjake.
  V Beli krajini so na oblasti idioti, ki so popolnoma utišali drugorazredne patriote.

  Da se bo vedelo kako, kdo in kaj.
  Ko pride človek do znaka prepovedan prehod se obrne.
  Ko pa pride žival do istega ali enakega znaka pa gre naprej, kot da nič ni.
  Zato ta invazija na Belo krajino ni s strani ljudi ampak so to živali, ki so ljudem podobne in zato jim priliči naziv OPIČJAKI.
  Za reševanje problema prekomernega število živali, ki delajo škodo, so pa lovci odgovorni.
  Kje ste lovci?

 • šmentanamuha

  Odlično. Prva sprememba v pravo smer se lahko zgodi že na jesenskih volitvah. To je edini pravi način, da se ljudje zavejo, kaj se v resnici dogaja in ukrepajo.

 • if

  Vzpodbudno, vendar premalo je protest Bele krajine!

  Slovenija slovenstva, uprimo se oblastnim kriminalcem v odločanju in operativno. Ti ljudje morajo v zapor.
  Bela krajina naj bo vžigalnik vseslovenskega upora!

 • Olga2345

  Na volitvah dajte vsem levičarskim županom nogo v rit!

 • Artur

  Vidimo se v sredo 5.9.2018 ob 16.30 v Metliki pričakujem tudi Jajota , da javno med zavednimi belokranjci podpre njihov protest proti podlem vsiljevanju zapečene parazitske gamadi in proti načrtovani invaziji le teh in reče kakšno udarno proti narodno izdajalski politiki sedanje režimske leve nomenklature ali pa spet razmišlja o kašnih kvotah zaradi “ljubega miru” .

 • Artur

  INTERVJU: Michael Springmann – Migrantska kriza je samo početak destabilizacije Evrope! (25.07.2018)
  https://www.youtube.com/watch?v=Y4c4M7wxKTE

 • plavi-mil

  Vas podpiramo, čeprav ne bomo z vami.

 • mona lisa

  Vas definitivno podpiramo. Vsi bi morali na cesto proti migrantom in zavojevalcem Slovenije.

 • mona lisa

  UROŠ PALHARTINGER ( šest let je živel na območju islama ) je napisal odprto pismo evropski poslanki ge. Tanji Fajon glede vdora islamističnih hord na ozemlje EU.

  Nekatera dejstva:
  Po Koranu se Svet deli na Svet islama (Dar ul-Islam) in Svet vojne (Dar ul-Harab). Svet Islama je tam, kjer je kadarkoli v zgodovini bilo vzpostavljeno šeriatsko pravo. Muslimani morajo svet Islama braniti, ali ga ponovno osvojiti, hkrati pa osvajati nova ozemlja, vse dokler ne zavladajo nad celotnim planetom …
  Vsak Musliman ima dolžnost širiti Islam, to širjenje se imenuje Džihad. Džihad ni le vojna, kot se v Evropi zmotno predstavlja in prikazuje, Džihad je vsako širjenje Islama. Za Džihad se šteje naseljevanje na neislamska ozemlja, poročanje z nemuslimankami. Džihad je zanje tudi številčno rojevanje otrok, seveda pa je Džihad tudi njihova sveta vojna …
  Muslimanski moški se lahko poroči z nemuslimanko, ona lahko ohrani svojo religijo do smrti, otroci pa morajo biti muslimani. Muslimanke pa se ne smejo poročati z nemuslimani …
  Izstop iz Islama ni mogoč, odpadnik je označen za Kuffirja, sledi fatva, kar pomeni da lahko odpadnika oz. Kuffirja kdorkoli nekaznovano ubije …
  Po Koranu so vsi nemuslimani sužnji Muslimanom. Musliman lahko zasužnji ali ubije kateregakoli nemuslimana.
  Islamisti ki vdirajo v Evropo, širijo Islam in ničesar drugega. Ne mislijo delati, takoj postavljajo pogoje, zahteve, od neislamskega prebivalstva zahtevajo usluge, torej se že v samem začetku vedejo kot gospodarji nad neislamskimi prebivalci Evrope …
  Šeriatsko pravo ni del pravnega reda članic EU. Kjerkoli Muslimani vzpostavijo svoj kalifat in vzpostavijo šeriatsko pravo, vzpostavijo deželo Islama, ki jim potem pripada na veke vekov. Prav tako gre za kršitev ustave članic EU, napad na ozemeljsko celovitost, nedotakljivost, suverenost držav, . Jasno je da te horde islamistov ne spoštujejo nobenega pravnega reda drugih držav, ne spoštujejo državnih meja, njihova identiteta ni znana, ni znana njihova preteklost, …
  Omenil bi, da nočete dvigniti življenjskega standarda lastnim ljudem, za islamistične horde pa velikodušno razvežete mošnje, tolerirate jim kršitve zakonodaje, tolerirate vdor na ozemlje brez vsakega preverjanja identitete, … Hkrati pa pričakujete, da bomo ljudje, davkoplačevalci financirali lastno okupacijo, sprejeli nasilje islamistov, sprejeli nov način življenja – ki bo seveda prilagojen Islamu …
  Bizantinski cesar Manuel II. je v 14. stoletju glede nasilne narave Islama dejal, leta 2006 pa ga je citiral papež Benedikt XVI: “Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško. Vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem.”
  Dar-ul-Islam je tam, kjer stojijo mošeje, ki so ene od znakov Dar-ul-Islama oziroma znak, da to ozemlje pripada Islamu. Zato je tudi Saudska Arabija Nemčiji ponudila izgradnjo 200 mošej.

  (Vir: Odprto pismo je bilo posredovano na zasebno sporočilo)

  POŠlJI NAPREJ! IN NE RECI, DA TO NI TVOJA SKRB!
  TO JE PROBLEMATIKA VSEH NAS – SLOVENCEV!

 • Mimoidoči

  “Ilegalni migranti hvaležnost državam gostiteljicam vračajo tako, da se zmrdujejo nad hrano in jo mečejo stran. (Slika: Imola Oggi)”

  Očitno si želijo lakote in koncentracijska taborišča… ljudje ne razumejo dokler ne dobijo po glavi… potem pa bodo jedli, in bodo hvaležni za vsako drobtino, ki jim jo bo dala železna pest. Nesramni razvajenci. Ljudje po koncentracijskih taboriščih so jedli podgane in bili srečni če so lahko ribjo glavo dali v juho, tile pa hrano proč mečejo…

 • Slovenec

  Levica uničuje ljudi.

 • M. Ritchie

  Bravo! To je Dama z veliko zacetnico “D”! Na zalost sem predalec, da bi se vam pridruzila.

 • M. Ritchie

  Tale video si poglejte; I want my money! hahah, me too.
  https://youtu.be/2h_c8M7B3x0

 • Darth Vader

  resnica o migrantih 2018 video s slovenskimi podnapisi: https://ambasador21.wordpress.com/2018/07/26/resnica-o-migrantih-2018/