Belokranjska župana smo vprašali, ali podpirata prizadevanja civilne iniciative

Župan Metlike Darko Zevnik in soproga Mojca Zevnik Stopar. (Foto: FB)

Število migrantov, ki prečkajo državno južno mejo (ravno) v Beli krajini, se povečuje, vladni predstavniki pričakujejo povečano število, kar dokazujejo tudi s pripravami na to. Določeno je že tudi, da bo sprejemno-registracijski center na območju Bele krajine, čemur izrecno nasprotujejo v Civilni iniciativi proti migrantskemu centru v Beli krajini. Kako pa je z županoma obmejnih belokranjskih občin, ali ima civilna iniciativa pri svojih legitimnih prizadevanjih tudi njuno podporo? To smo spraševali v zadnjih 14 dneh. Natančnih odgovorov nismo prejeli, kaj sta nama povedala, pa je razvidno tudi iz faksimilov, ki ju objavljamo.

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je v času od 30. aprila do 13. avgusta objavil 8 javnih naročil, povezanih s oskrbo migrantov. Naročila so večinoma razdelili na tri regije, med njimi je tudi Jugovzhodna Slovenija, ki jo pokrivamo na našem portalu. Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini (CI) je nato objavila, da naj bi bil migrantski center po njihovih podatkih na območju občine Metlika, v metliškem Logu, neposredno ob mejnem prehodu in ob reki Kolpi. Občina Metlika je pozneje CI odgovorila, da ne potekajo nobeni dogovori o postavitvi centra na tem območju.

Stvari smo začeli preiskovati, iz vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov so nam nato 8. avgusta pozno zvečer sporočili, da jim je Vlada RS naročila, naj poskrbijo za to, da bodo po posameznih lokacijah ob državni meji vzpostavljeni posamezni sprejemno-registracijski centri, saj se pričakuje povečanje dinamike prihodov migrantov. Prek teh centrov bo nato potekalo vstopanje migrantov v Slovenijo. Iz navedenega je razvidno, da vladajoči v prihajajočem času pričakujejo nekaj podobnega, kot smo bili temu priča leta 2016 na območju Dobove.

Iz javnih naročil pa je razvidno, da v uradu že vedo, kje bodo migranti vstopali v Slovenijo. Glede na letošnje podatke (tukaj) je tudi jasno, da bo na udaru Bela krajina. Zato smo urad prosili za natančnejše podatke, v katerih občinah bo to. Iz javnih naročil je namreč že točno razvidno, koliko čistilcev potrebujejo na posamezni lokaciji, koliko bo stala prehrana, koliko postelj in vzmetnic potrebujejo in podobno. Prejeli pa smo splošen odgovor, ki je temeljil na tem, da morajo opraviti javna naročila za dobavo potrebnega blaga ali storitev (ki bi bili lahko potrebni kadarkoli v prihodnjih dveh letih). Vprašali smo jih tudi, s katerimi župani oz. predstavniki občin so se že srečali in kolikokrat. Odgovor na to še čakamo, po zakonu o medijih se je rok že iztekel in bomo morali tega, kot kaže, iskati po drugi zakoniti poti. Več kot očitno pa je, da je bil vsaj metliški župan seznanjen s tem, kakšne podatke pričakujemo od urada, kar je razvidno tudi iz njegovega odgovora, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

V vsem tem času se je tudi izkazalo, da južno mejo dnevno nezakonito prečka vse več ilegalnih migrantov (julija je bilo teh že preko 30 dnevno), civilna iniciativa pa je začela objavljati tudi nekatere druge skrb vzbujajoče podatke in fotografije.

Urad sodeluje z občinami
Mojca Špec Potočar, direktorica vladnega urada, je junija v pogovorni oddaji na Radiu Ognjišče (sodelovala sta še državni sekretar Boštjan Šefic in predstavnica belokranjske civilne iniciative Maja Kocjan) povedala, da urad z lokalnimi oblastnimi zelo dobro sodeluje in je z njimi v rednih stikih. Da urad nečesa ne dela na svojo roko, pač pa v soglasju vsaj z župani ali županjami na določenem območju, pa se potrjuje tudi v primeru namestitev migrantskih družin v Mariboru, kjer nenehno poudarjajo to sodelovanje. Navsezadnje pa tudi v zadnjem primeru Ankarana in Debelega rtiča, kjer so izrecno poudarili, da je občina že dolgo seznanjena z vsem, kar sem tam pripravlja.

Ali župana podpirata legitimna prizadevanja civilne iniciative?
Ker civilna iniciativa v Beli krajini opravlja pomembno delo z vidika varnosti občanov (to se je izkazalo že oktobra 2016), smo županji Občine Črnomelj in županu Občine Metlika poslali eno samo vprašanje. To pa je: “Ali podpirate legitimna prizadevanja civilne iniciative proti migrantskem centru kjerkoli v Beli krajini?”

Županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič (Foto: STA)

Prosili smo ju za jasno izraženo stališče do tega. Iz kabineta črnomaljske županje smo prejeli odgovor, katerega vsebina se je nanašala na leto 2016. Na ponovno prošnjo, da prosimo za natančno izraženo stališče županje na postavljeno vprašanje in da se to nanaša na leto 2018 in ne 2016, pa nam so nam iz kabineta poslali naslednji odgovor: “… je stališče županje v zvezi z migrantskim vprašanjem enako sklepu Občinskega sveta Občine Črnomelj, ki smo vam ga že poslali v prejšnjem odgovoru” (op. – to se je nanašalo na leto 2016).

Natančnega odgovora na vprašanje, ali ima Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini podporo črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič, tako nismo prejeli.

Odgovor črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič na vprašanje, ali podpira legitimna prizadevanja CI proti migrantskemu centru v Beli krajini.

Kaj pa metliški župan?
Enako vprašanje kot črnomaljski županji smo poslali tudi metliškemu županu Darku Zevniku in nato prejeli odgovor, da “ne bo komentiral delovanja civilne iniciative”. Dodal je še poduk, naj se obrnemo na urad, ki je odgovoren za migrantsko politiko, in še: “Občina Metlika z njimi ni imela nobenega kontakta in ni sodelovala pri nobeni njihovi dejavnosti. Moje osebno mnenje pa je, da v tem trenutku ne potrebujemo nobene oblike centrov na območju Bele krajine.”

Na ponoven poziv s prošnjo za jasno izraženo stališče glede na postavljeno vprašanje o tem, ali podpira legitimna prizadevanja civilne iniciative proti migrantskemu centru, pa metliški župan Darko Zevnik ni več odgovoril.

Odgovor metliškega župana, ali podpira legitimna prizadevanja civilne iniciative.

Več si lahko preberete na strani moja-dolenjska.

 • Zgornji

  TOREJ SE JE LE POKAZALO, DA JE TA MOJCA STJEPANOVOČEVA TUDI ZLOBNA , KAJTI DELUJE PROTI SLOVENSKEMU NARODU , PROTI SLOVENIJI , ČE SE NEZMORE ODLOČITI ODLOČNO PROTI MIGRANTSKIM ZVEREM, JE OČITNO ZA MIGRANTSKE ZVERI , IN ZATO JE PROTI SLOVENSKEMU PREBIVALSTVU !!! ! !!!
  ZA ODPIS TOREJ !!! ! !!!

 • caci

  vojsko na južno mejo ne pa na Kosovo ali Bližnji vzod za ameriške interese

 • Soave

  RAZUMLJIVO. SAJ TAKILE RDEČI TIČKI NE SMEJO MISLITI S SVOJO GLAVO.

 • Slovenec 33

  Samo ne me prepričevati, da Slovenija ni okupirana država, ki jo vodijo okupatorji in veleizdajalci slovenkega naroda, ki k nam vabijo nove okupatorje, ki pa tudi ljudje niso.

  Ko pride človek do znaka prepovedan prehod se obrne.
  Ko pa pride žival do istega ali enakega znaka pa gre naprej, kot da nič ni!
  Zatorej velja, da prihajajo k nam živali in ne ljudje, čeprav so podobne ljudem. Zato lahko te živali poimenujemo opičjaki.
  In obeh veleizdajalcev, ki sta na županskih položajih ne moremo okarakterizirati drugače kot IDIOTA, ki ne doumeta, kja je patriotizem, kar so že Stari Grki vedeli.

  V času nastajanja grške demokracije pred davnimi leti, so se grški filozofi ubadali z
  lastnostmi Grkov, ki so hoteli živeti v demokraciji.

  Zelo znani grški filozofi so po opazovanju “demokratov” prišli do
  naslednjega zaključka – “demokrate” so razdelili na dva pola – Prvim
  so rekli PATRIOTI – zanje so bili patrioti tisti, ki so imeli radi svojo
  domovino, so bili ponosni na kulturo svoje domovine in so spoštovali svoje
  starše in njihove vrednote. Te so označili s PATRIOTI (slovenski prevod –
  domoljubi).

  Druge, ki pa so kazali popolnoma drugačen pogled na demokracijo so označili z IDIOTI.

  Torej, prva stvar je, da je pojem IDIOT kontra pojmu PATRIOT.

  Kdo so bili ti IDIOTI? to so pa bili “demokrati” ki so gledali samo na svojo rit,
  za vrednote svojih staršev jim je bilo malo mar, pljuvali so po svoji domovini
  in na splošno sovražili vse kar je bilo domoljubno.

  Vse to se je preneslo tudi recimo na današnji čas – ko se delimo na
  “leve” in “desne”.

  Torej, kdo mislite je po vaše domoljub oz. PATRIOT – Vam jaz povem – DESNIČAR.

  Kdo pa misilite je antidomoljub, deluje protinarodno, zanemarja vrednote naroda, ki mu
  pripada – uganili ste LEVIČAR ali IDIOT. Beseda IDIOT se v strokovni literaturi
  in še iz časov grške demokracije uporablja za označitev “levičarja” torej antidomoljuba.

  Če ste študirali na FDV, se oproščam, ker tam namensko tega NE UČIJO, saj bi bili
  kontradiktiorni svoji ideji – učijo levičarstvo in ne morejo takoj žaliti sebe z IDIOTOM.

  OSTRO PROTESTIRAM, da besedo IDIOT smatrate kot žaljivko, ker to ni. IDIOTI SO V
  RESNICI LEVIČARJI.

  IDIOT je kontra PATRIOTU in obratno.

  Da pa beseda IDIOT danes dobi neko negativno konotacijo, pa jaz nisem kriv…..Če označuje pripadnika naroda, ki hoče narodu škoditi, potem je pa res pravi IDIOT….. torej logično, da beseda IDIOT pomeni slabšalno akonotacijo in pravilno označi levičarje, torej antidomoljube

 • Slovenka

  Belokranjci!

  Ali ste heroji ali ste gnoji. 18. novembra 2018 bo vse jasno.

 • mona lisa

  Samo en migrant v Sloveniji je en preveč.

  • traktor

   Ilegalni, ilegalni, da ne bo pomote.

 • M. Ritchie

  Ko se je v AUS danes pojavil en coln z begunci, ki so se v trenutku razbezali po bliznji okolici, so bili policisti na stirikolesnikih tako hitro na terenu, da jim niti eden ni usel. Jutri bodo vsi na colnih in poslani nazaj od koder so prisli. Pa jih nic ne briga kaj si mislijo Junkerji, Merklce,..svojo imigrantsko politiko vodijo s trdo roko.
  Vi si pa te izdajalce se kar volite!

 • samotoje

  …naj se obrnemo na urad, ki je odgovoren za migrantsko politiko…
  Tako je med drugim navedel metliški župan Zevnik v odgovoru portalu. Ker gre pri nezakonitem vdiranju v državo za zelo resen varnostni problem, in ker sem pravni laik, prosim komentatorje, ki so profesionalci na pravnem področju, naj mi pojasnijo:
  ali je lahko vladni urad tisti, ki določa varnost Slovenije in o njej tudi odloča??? Ali vlada s tem uradom ne krši slovenske ustave? Enako velja za Cerarjev podpis Marakeške deklaracije. Ali lahko premier brez polnih pooblastil in brez pristanka parlamenta podpisuje dokument, ki ogroža varnost države?