fbpx

Bencin in dizel boste še vedno točili za en evro na liter

Foto: STA

Regulirani ceni pogonskih goriv bosta po zvišanju trošarin tudi v naslednjem 14-dnevnem obdobju ostali nespremenjeni. 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo staneta na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest po en evro za liter.

Vlada je v ponedeljek na dopisni seji z današnjim dnem zvišala trošarino za bencine z 0,50218 evra na 0,51421 evra na liter, trošarino za plinsko olje za pogon pa z 0,41879 evra na 0,46703 evra na liter. S tem je ohranila drobnoprodajno ceno teh dveh energentov na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest pri enem evru za liter, kolikor znaša od 7. aprila. Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal aprila 2009, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo marca 2016.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Rok Krajnc