fbpx

Bolje preventiva kot kurativa ali Milan Krek je imel prav, tudi v studiu bi bilo bolje nositi masko; pri uslužbencu RTV potrdili okužbo s covid-19!

(Foto: STA)

V skladu z našim protokolom in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo že izvedli ukrepe, da bi širjenje virusa omejili,” je zapisala Služba za komuniciranje RTV Slovenija, po tem ko so pri enem izmed zaposlenih na RTV potrdili okužbo s covid-19. Objavili pa so tudi, da v vseh prostorih RTV Slovenija velja pravilo, da je nošenje maske obvezno.

Vse od oddaje Tarča, ki je bila na sporedu prejšnji četrtek, je tekla debata o tem, ali je studio RTV javen prostor ali ni. V oddaji je namreč Erika Žnidaršič gostila direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Milana Kreka. Gost je ves čas oddaje nosil zaščitno masko, česar pa ne bi morali trditi za voditeljico oddaje. Krek je Žnidaršičevo na to tudi opozoril, vendar pa se gostiteljica z njim ni strinjala. Med drugim mu je tudi odvrnila, da za nošenje mase ni nobene potrebe, ker studio ni javni prostor, v katerem bi bila nošnja maske obvezna.

Problem je to, kar se vidi v tem studiu. Odlok je popolnoma jasen, da je treba nositi masko v zaprtem prostoru, če pogledam gor, je strop, so stene okoli in masko nosimo, vključno z vami,” je očitajoče odgovoril Krek na vprašanje Žnidaršičeve o tem, ali so ukrepi dovolj utemeljeni. “Treba se je začeti učiti, da se tiste stvari, ki se sprejmejo, tudi spoštujejo,” je še pomenljivo dodal. Krek je tudi dejal, da smo šele na začetku in da se bo situacija v naslednjih mesecih še bistveno poslabšala, sploh če se ljudje ne bodo držali ukrepov. Na družabnih omrežjih so vse do danes potekale debate in prerekanja o tem, kdo je imel prav in ali bi voditeljica oddaje morala nositi masko.

(Foto: Twitter)

Bolje pozno kot nikoli
Od vodij delovnih procesov in urednikov pričakujemo, da delo planirajo in organizirajo tako, da je v prostorih RTV v izmenah prisotna stalna ekipa, da v primeru obolelosti ene osebe ne pride do izpada celotne skupine. Vodje pozivamo, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje vseh sprejetih ukrepov in priporočil za zajezitev širjenja virusa,” so med drugim sporočili zaposlenim v nacionalni televizijski hiši. Morda to sporočilo niti ne bi bilo potrebno, če bi se že preventivno držali protikoronskih ukrepov.

V vseh prostorih RTV velja:

  • Obvezno nošenje maske v vseh skupnih prostorih in tam, kjer ni mogoče zagotoviti vsaj 1,5 metra medsebojne razdalje
  • Zagotovi se ustrezna razdalja na sestankih oziroma naj se sestanki organizirajo prek MS Teams
  • Dosledna higiena rok
  • Na delovno mesto prihajamo zdravi

Sreča v nesreči
No, tudi če debatam na družabnih omrežjih ni bilo videti konca, pa je praksa pokazala, da bi bilo verjetno vseeno bolj priporočljivo nositi maske, ne glede na to, ali se imajo na RTV za javni prostor ali ne. Danes so namreč sporočili, da so pri enemu izmed zaposlenih potrdili okužbo s covid-19. Ta naj sicer ne bi bil v stiku z mnogo osebami, pa vendar. Tudi dva ali trije dodatno okuženi lahko razširijo virus po celotni medijski hiši in še sreča, da imajo zaposlenih nekaj več kot 2 tisoč ljudi. V nasprotnem primeru, bi se res znalo zgoditi, da bi na RTV Slovenija ostali brez programa.

Sara Kovač