fbpx

Boljši rezultati podjetij, višje plače zaposlenim na Koroškem

Foto: STA

Gospodarska slika regije se je v letu 2017 v primerjavi z letom 2016 izboljšala, velika večina kazalnikov je pozitivnih, družbe v regiji so bistveno okrepile poslovanje.

Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica Koroška je zbrala in analizirala podatke o poslovnem izidu in premoženjskofinančnem položaju gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov posameznikov ter zadrug na Koroškem v letu 2017.

Družbe na območju 12 koroških občin so povečale število zaposlenih za 6,6 odstotka ter ustvarile za 12 odstotkov več prihodkov in odhodkov kot leto poprej. Ob tem se je za 3 odstotke povišala tudi povprečna mesečna bruto plača, ki znaša 1.526 evrov na mesec, kar je še vedno pod slovenskim povprečjem, a stanje se iz leta v leto izboljšuje. Regijska plača je bila v letu 2017 za 55 evrov ali 3,5 odstotka nižja kot povprečna plača glede na vse slovenske družbe. “Slovensko povprečje so presegali le v štirih občinah, od 5 od 8 občin koroške regije pa je doseglo 90 odstotkov slovenskega povprečja,” so zapisali GZS OZ Koroška.

Najvišje v Vuzenici, najnižje v Mislinji
Višina povprečnih plač se glede na občine precej razlikuje. Najvišje bruto plače prejemajo zaposleni v Vuzenici, Črni na Koroškem in Mežici. Nekoliko nad povprečjem so plače na Ravnah na Koroškem in Prevaljah, v vseh drugih občinah v Dravski in Mislinjski dolini pa so plače nižje od slovenskega povprečja.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu e-koroska.si.