fbpx

Boris Popovič vložil zahtevo za ponovno štetje glasovnic v občini Koper; odvetnik Matoz zahteva štetje glasovnic v prisotnosti protikandidata!

Boris Popovič. (Foto: STA)

Odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz je na koprsko občinsko volilno komisijo v ponedeljek zvečer oddal ugovor. Zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic na vseh voliščih v Mestni občini Koper, je Matoz pojasnil v videoposnetku po oddaji ugovora, ki so ga posredovali iz stranke Koper je naš. Matoz računa, da jim bo občinska volilna komisija – ta bo ugovor obravnavala v četrtek – ugodila in izvedla ponovno štetje glasovnic v njihovi prisotnosti in prisotnosti protikandidata oz. njegovega zaupnika, s čimer se bo izkristaliziral volilni rezultat. 

Kot je še pojasnil Matoz, z ugovorom zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic, tako veljavnih kot neveljavnih, in sicer na vseh voliščih. “Seveda navajamo tudi določene kršitve, ki so se zgodile tekom samih volitev, in pričakujemo, da bo občinska volilna komisija našemu ugovoru sledila, da bomo glasovnice prešteli in da bo s tem tudi spremenjen izid,” je pojasnil Matoz.

V svojem ugovoru so tako navajali nekatere nepravilnosti tako pri delu volilnih odborov kot pri sami izvedbi glasovanja, ki so jih opredelili v več sklopov. En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volivcev v volilni imenik, “pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale”. V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volivci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno. Tretji sklop očitanih nepravilnosti pa se nanaša predvsem na presojo veljavnih oz. neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno zopet glasovati na volišču.

Matoz računa, da jim bo občinska volilna komisija – ta bo ugovor obravnavala v četrtek – ugodila in izvedla ponovno štetje glasovnic v njihovi prisotnosti in prisotnosti protikandidata oz. njegovega zaupnika, s čimer se bo izkristaliziral volilni rezultat. Odvetnik je ob tem poudaril, da bodo najprej počakali na odločitev volilne komisije in šele nato se bo Popovič odločil, ali nadaljevati postopek. Po Matozovih besedah bi imeli namreč možnosti z zadevo iti še na občinski svet, kjer se potrjujejo mandati, obstaja pa tudi možnost sprožitve upravnega spora.

Te volitve so dokaz, da vsak glas šteje
Volilni izid v Kopru je izjemno tesen; v nedeljo zvečer je bil Bržan v prednosti 12 glasov, potem ko je volilna komisija v ponedeljek preštela še glasovnice, ki so prispele po pošti, pa se je njegova prednost zmanjšala na le še sedem glasov. Prispelo je 46 glasovnic, od tega je bilo veljavnih 45, je v izjavi medijem po štetju povedal predsednik volilne komisije Miloš Senčur. Od teh glasovnic je bilo 25 glasov za Popoviča, 20 pa za Bržana. Tako je Bržan po skupnih neuradnih rezultatih prejel 13.921 glasov, Popovič pa 13.914.

Glede domnevnega neujemanja v številu oddanih glasovnic na predčasnem glasovanju je Senčur pojasnil, da je bil seštevek oseb, vpisanih v imenik za predčasno glasovanje, enak številu oddanih glasovnic, in sicer 2.715. Od teh je bilo neveljavnih devet glasovnic. Ugovor na delo volilnega odbora oziroma volilne komisije je bil mogoč do polnoči, volilna komisija pa mora o ugovorih odločiti v štirih dneh.

C. Š.