Bralke in bralci Nova24TV, ne pozabite! Tudi danes lahko brez težav razpravljate o volitvah in kandidatih – vrhovno sodišče je namreč razveljavilo volilni molk

Foto: epa

Se spomnite, kako ob vsakih volitvah poročajo mainstream mediji? Denimo STA: “Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami lahko kandidati in njihovi podporniki le še današnji dan izkoristijo za nabiranje volilnih glasov. Zaključuje se namreč volilna kampanja, ob polnoči pa bo nastopil volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.” Seveda to ne drži, saj je vrhovno sodišče že pred časom redefiniralo volilni molk.

Večkrat smo že pisali, da so zaradi odločbe vrhovnega sodišča določbe glede volilnega molka precej ohlapne in se nanašajo izključno na neposredno volilno kampanjo, kar pa ne velja za javno izrekanje navadnih državljanov. Že predlani je zaradi razveljavitve sodbe v zadevi Pelko prišlo do redefinicije volilnega molka, ob čemer pravnik dr. Jurij Toplak pojasnjuje, da “posamezniki lahko razpravljajo, o čemer koli želijo, kajti posameznik po mojem mnenju ne izpolni namena propagande, če ne izpolni petih pogojev, opredeljenih tudi v tej sodbi vrhovnega sodišča, ki je na novo definirala pojem javna volilna propaganda.

Za propagando, ki jo zakon v času volilnega molka prepoveduje, se šteje, ko posameznik, medij, portal in drugi nekaj objavi z namenom vplivanja. Pogoj za to, da objava krši zakon, je tudi ta, da mora biti objava javna in usmerjena k širokemu krogu ljudi, prav tako mora biti del načrtnega in sistematičnega ravnanja ter, nazadnje, ponovljena večkrat ali biti del širšega sistematičnega sklopa objav.

Po svetu volilni molk ne obstaja, tekma traja do zaprtja volišč
Torej, drage bralke in bralci Demokracije, ne bojte se povedati svoje mnenje tudi danes in jutri, pa četudi osebno ali preko Facebooka ali Twitterja. Volilni molk, kot smo ga poznali nekdaj, namreč ne velja več. Ali kot je že zdavnaj dejal profesor Toplak: “Volilni molk ne obstaja. Od tega, kar je bilo do lani prepovedano, je ostal prepovedan le še majhen odstotek. Dovoljene so vse razprave in komentiranje, zato je volilni molk neustrezen izraz. Predlagam, da se ga ne uporablja več.

In kaj dodati k temu? Zakonske določbe so že stare, nastale so v času, ko facebook in twitter še nista obstajala. Tako ali tako pa je pod vprašajem tudi status predčasnega glasovanja, saj ponavadi v tem času pred zgradbami upravnih enot kandidati nagovarjajo volivce. Gre torej za dvojna merila, kar je ugotovilo tudi vrhovno sodišče. Zakaj bi moral biti volilni molk na nedeljo, če je lahko v tednu pred volitvami v času predčasnega glasovanja?

J. B.

 • Olga101

  Levičarji bi nam radi nataknili nagibcnik in ukinili svobodo govora tudi sicer! Ne dovolimo jim tega! Ne dovolimo, da nas v evropskem parlamentu zastopajo Sorosovi plačanci, ki uničujejo Slovenijo in Evropo!

  • Novakec1

   Nizozemci so že izvolil sorosovega plačanca, isto bo pri nas.

 • Franjo Trojner

  Volilni molk me ne moti, zelo moti me abstinenca ( vzdržnost; odpoved) volilnega telesa, ki se ne udeležuje volitev!
  Demokracijo predstavljajo volitve, kot najvišjo obliko demokracije. Upam, da razumete, da vaš neodhod na volitve omogoča, da nam po volitvah nato sami cepci vladajo. IN KAKO CEPCI V SLOVENIJI VLADAJO vidite:
  – na koncu meseca pri izplačilu mizerne plače
  – pri izplačilu mizerne penzije
  – v čakalnici na urgenci, pri zdravniku in še posebej v nenormalno dolgih čakalnih vrstah na obravnavo pri specialistu ali v predooolgih vrstah na operacijo, da te prej kap
  – v prekomerni zadolženosti države
  – v preštevilnih in previsokih davkih
  – v nepravni, korupcije polni državi
  – v razpadanju vseh potrebnih sistemov in podsistemov nujmo potrebnih za normalno delovanje demokratične države itd.
  Zato izpolnite svojo državljansko DOLŽNOST IN NA VOLITVE POJDITE, da končno tudi v naši državi zacveti demokracija in pravna država, kot je že dolga desetletja standard v starih demokracijah stare Evrope.

  • Novakec1

   Pa spreglejte že enkrat da so volitve zadnjih deset let en sam nateg raje in so prirejene za trenutne potrebe stricev iz ozadja, domačih in tujih.

 • RATATA

  Jaz še na volišču delim obkrožene glasovnice.

  • Novakec1

   Jest jih bom pa štel, ti nič ne pomaga.

 • RATATA

  Merkel Angela (varnostnikov angel, ki ima hlače brez durc, je sprožila plaz beguncev.
  l. 2008 so Američani zaprli nelikvidne banke, Angela Merkel (AM) je pa z njenim voznikom (na invalidskem vozu, s svojimi kolesi za prizadete-neprištevne) omogočila poravnavo 500 biljardnih dolgov na račun davkoplačevalcev.
  Sedaj pa daje za begunce 5 (pet) miljard E (t.j. 1% tistega, kar je dala bankirjem).
  Najprej so iz Grkov iztisnila 300 mia (od tistih, ki so si prisvojili grško gospodarstvo in njih denar ter ga prenesli v Nemčijo. (takrat je bila cena nafte in plina zelo visoka. Oljarji so imeli še velike kredite, banke visoka upanja in verjetnost da bodo naftarji tudi kupili nemške produkte (prirejene na njihove apetite).
  Nemške banke polne denarja iz vseh virov, dolgov, upanja na dobičke (- kredite).
  Potem pa begunci, ki so jih povzročili orožje (ameriško orožje, plačano z arabsko nafto, rusko orožje, plačano z denarjem za ruski plin, nemško orožje (tanki, podmornice, …), narejeno v Nemčiji in to na kredite tistih bank (klopi), ki so pobrale l. 2008. vso realno vrednost !
  Vse to pa vahtarjev z angelskimi obrazi s hlačami brez durc in tudi brez jajc! Ob asistenci voznikov na invalidskih vozičkih.
  Invalid = neveljaven Prištevni = prešteti volivci pa z dvigovanji
  rok vse to prenašajo = nosijo.
  Televizija pa vse to prinaša. Ta, ki naj bi daleč videla, vse slišala, vse zvohala in zavohala, z nami skupaj to občutila, …..
  Nekoč so črne junce z žajfo prali, pa jim nikoli ni ratalo, da bi iz črnega junca naredili belega (pametnega) vola.
  Danes pa vsi ne vidimo to, kako nas farbajo vsi tisti, ki ne delajo, ki njih moč merijo v Wattih, ali kalorijah (tudi špeh se meri v kalorijah ali Wattih. Mi dobivamo Watte iz vode in od sonca. V hidroelektratnah imamo Koseze ali Paplerje, ti pa kolnejo oblast, ki je tako neumna, da zapravlja davkoplačevalski denar za rešitve, ki so vredne samo 1/3 tistega, kolikor danes lahko dobimo za hipoteke (nekdanje obljube, nekdanja upanja, nekdanje kredite, ker je razvoj že prišel tako daleč da lahko dobite za realni denar že trikrat več.
  Naša oblast ne ve, kaj je delo, nekaj denar, ne kaj je špeh (zavit v cajt’ng papir), ne kaj je »tele- », saj nas ima za nevedna teleta, ki jih kolje ko še rastejo, namesto, da bi jih rezali kot junce in delali iz le-teh vole, ki bi jim verjeli še kolikor toliko trezni ljudje – volilci.
  Sedaj je veljal koodinatni sistem sever – jug + vzhod – zahod. Center je 0-3600 in +1800 in -1800.
  Sonce se je vrtilo od vzhoda proti zahodu, na severu je bil severni (pozitivni) pol, na jugu južni pol. zvezda severnica je blestela na severnem polu, na južnem polu je bil južna ??? zvezda.
  Pa so pred 3500 leti zakopali »nebesno ploščo, ker nekaj ni štimalo (ker so prišli z zahoda »begunci« z vzhoda pa prinesli svojo zvezdo »?????« Katera je bila to, ali mogoče Merkelnova s svojim Angelnom, ki sedi na »neveljavnem« – fouš vozičku, ki ni sploh registriran (vsaj zato je neveljaven), ker ne paše v nobene regelce, ki ustvarja vero (upanje), da bodo begunci doživeli vse najboljše v bodočnosti [pri tem pa crkavali in se utapljali v morju (laži), nerealnih mejah ovitih v bodečo žico, …].
  Pred 700 leti je bil Herman v Preski prisiljen prodati se zaradi neznosne lakote in so preški Hermani izgubili svojo svobodo.
  Leta 1554 je zadnji (regularni) potomec Hermana II celjskega, Ulrik II na Kalemegdanu izgubil svoje življenje. Hermanov je bilo konec. Ostale samo še ruševine in nezakonski pankerti, plod njihovih strasti.
  Zadnji Tinček (potomec preških Hermanov), zapisan ob krstu v cerkvi sv. Martina na Bledu kot Jarc Valentin Štefan, v rojstno knjigo * , pa sedaj čaka na svojo † , ki še nima datuma.
  Sedaj se je »zbogou« = izgubil zadnje upe, da bo ostal še kakšen potomec, ki bi skrbel za »koseški red«.
  Sedaj bodo samo še jarci, koštruni, koze, rezani po babje, izobraževani in vzgojeni od bab, vsi brez jajc. Eni bodo imeli hlače z durci, druge bodo imele hlače brez durc, ampak vsi nikjer nobenih jajc. Roda preških Hermanov je konec. Zadnje upanje (moder, bel – pameten vnuk) bo preminilo takrat, ko se bo iztekla zadnja generacija 2054, zadnje upanje bodo pa pospravili begunci z polmesecem in zvezdo.
  Zopet bo pričel čas nove nebesne plošče, novega meseca, ki ga bodo »plovili« tisti iz »pustinj« = puščav, takrat ko so prišli jezdeci na hitrih konjih z vzhoda, danes se pa po svojih nogah z vzhoda (tako kot beduini ob svojih kamelah) spuščajo vse na cilje do severnega pola in prenašajo s seboj svoje upe, znanje, sposobnosti, svojo kri in svoja jajca (DNK). No in se bo tako zopet ponavljalo naslednjih 16 generacij, naslednjih 400 let, (samo brez Valentinov!)
  Mi pa v naši »skupnosti« = integriteti z Merkelovo in njenim ministrom na samokolnici = šajtergi, ki zavija kamor vozijo naši voditelji, izbrani na regularnih volitvah, …., pa vsi brez upanja na kako lepo prihodnost, ki so si prilastili tisti na klopeh (bankah), kjer do nekoč postavili na ogled trgovci in mešetarili = (goljufali, varali, sleparili, [lobirali], itd.) in barantali glede menjalnih razmerij.
  Vse to se danes dela v Bruslju, v vsaki državi, mi naj pa vsemu temu verjamemo, verujemo, ……ja, zato smo pa osli in voli, ker verjamemo tisto, ko nam flancajo tisti, ki hočejo biti izvoljeni. Pri tem pa povsod samo klopi, banke, krediti, dolgovi, ko pa pridemo domov, smo pa polni klopov, uši, stenic; štacuna nam pa ponuja insekticide, strupe,…..
  Ja, sedaj že vemo pred čem smo sedaj …. na robu prepada, propada…

 • Stric iz ozadja

  Zakon bi bilo treba spremeniti in uvesti zgolj prepoved kampanije na volilni dan v neposredni okolici volisc (Burson v. Freeman https://en.wikipedia.org/wiki/Burson_v._Freeman) ter prepoved objavljanja anket v casu glasovanja (kot imajo v Veliki Britaniji)

  • Novakec1

   Objava rezultatov z zamikom da se vmes lahko to priredi za trenutne potrebe.

 • tohuvabohu

  Molilni volk so si izmislili tisti, ki imajo narod za neumne ovce, ki jih je treba varovati pred krvoločnimi volkovi v podobi volilnih kandidatov. Iz istega vica so kretenske trditve, da na isti dan ne smejo biti volitve in referendumi, ker bi bili volilci zmedeni. Ti ljudje milo rečeno ne razumejo demokracije.

  • Novakec1

   Kdo pa razume demokracijo, vsak si jo po svoje razlaga. Ni definicije za demokracijo /svinjarijo kot je to v tehniki npr; noben jabuk še ni gor padu…

   • tohuvabohu

    Potem pa prosim presliši moj zadnji stavek. Ne bom te obmetaval s svojim pojmovanjem, če sam ne veš, kaj je večinsko sprejeta vsebina pojma demokracije.
    Btw, jebe te logika. Da jabolka padajo dol, ni definicija, ampak zakon.

    • Novakec1

     Kakor za koga, na zakon mislim. Jabuka padajo zaradi zakona?

     • tohuvabohu

      Kako pa veš, da padajo?

     • Novakec1

      Mal opazuj naravo ne sam ekrane.

     • tohuvabohu

      No vidiš, ti je le užgalo, počasne.

 • GTA5COOLLOVER

  Volite vole!

  • Novakec1

   Voli voli-te vole

 • Anton

  Bralke in bralci Nova24TV, ne pozabite! Tudi danes in jutri lahko brez težav razpravljate o volitvah in kandidatih – vrhovno sodišče je namreč razveljavilo volilni molk

  IN PRAV JE TEMU TAKO, SAJ V USTAVI PIŠE, DA ŽIVIMO V DEMOKRATIČNI DRŽAVI, MAR NE? SE PA MORAMO OB ISTI SAPI VPRAŠATI, KJE JE BILA DEMOKRACIJA ZA ČASA SAMOSTOJNOSTI,VSE DO SEDAJ KO JE BILO RAZPRAVLJATI NA DAN VOLITEV PREPOVEDANO?

  ugrabljena država press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!