fbpx

Brežice: Priskrbljeni s kakovostno pitno vodo za naslednjih 50 let

Foto: STA

Vodni vir Glogov Brod predstavlja izjemno pomembno zalogo pitne vode, saj znaša skupna kapaciteta obeh vrtin, obnovljene in nove 130 litrov/sekundo in ima letno dovoljenje za odvzem pitne vode 3.910.000 kubičnih metrov, kar predstavlja pomembno zalogo vode za naslednjih 50 let. Brežiška občina je to približno pol milijona evrov vredno naložbo pokrila z lastnim denarjem.

Vrtina Glogov Brod je postala samostojen projekt, za katerega je občina sama zagotovila sredstva, saj strošek ni bil upravičen za pridobitev evropskih sredstev. Za izvedbe vrtine in črpališča ter ostale ureditve in opremo, med temi tudi obnovo transformatorske postaje, je občina namenila 520.000 evrov lastnih sredstev, postopek pa je z izvajalci vodil upravljalec vodovodnega sistema, JP Komunala Brežice d.o.o.

Celoten članek preberite na mojeposavje.si.

Brežiški župan Ivan Molan, ki je omenjeno vrtino označil za enega največjih dosežkov svojega desetletnega županovanja. Povedal je, da so omenjeno naložbo prvotno načrtovali v okviru hidravličnih vodovodnih izboljšav, pri katerem so v brežiški občini zamenjali približno 25 kilometrov cevovodov. Sicer pa na Brežiškem pijejo eno od najbolj kakovostnih vod v državi, je še dejal.

Več na mojeposavje.si