Brežice sofinancirajo sterilizacijo mačk – gre za pomemben ukrep

Datum:

Občina Brežice tudi v 2024 nadaljuje izvajanje preventivnega ukrepa za zmanjšanje števila zapuščenih živali. Občina bo sofinancirala ceno sterilizacije lastniških mačk v obeh veterinarskih ambulantah: Vet BM v mestnem jedru in Veterinarski bolnici Brežice, d. o. o. Lastnikom bo v tem obdobju na voljo storitev sterilizacije mačke po enotni sofinancirani ceni 46 evrov (polna cena je 76 evrov, Občina Brežice sofinancira poseg v vrednosti 30 evrov).

Oba izvajalca – Vet BM – Ambulanta za male živali, Cesta prvih borcev 20, Brežice, in Veterinarska bolnica  Brežice, Prešernova cesta 17a, Brežice, bosta ukrep izvajala vsak delavnik, podrobnejše informacije pa so na voljo na spletnih straneh ambulant http://www.vet-bm.si (tel.: 08 205 88 10) in http://www.veterinarskabolnica.si (tel.: 07 49 61 156).

Občina Brežice izvaja ukrep sofinanciranja cene sterilizacije lastniških mačk od leta 2014, saj je sterilizacija pomemben del odgovornega lastništva in temelj reševanja problematike brezdomnih živali. Po priporočilu stroke je sterilizacija najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali.

Pomembna dejstva o sterilizaciji mačk
Mačke so lahko prvič breje že pri petih mesecih starosti. Brejost traja le devet tednov, gonitev pa se lahko znova prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej.

Mačka ima lahko na leto do tri legla s petimi ali šestimi mladički. To pomeni do 18 novih muc na leto, za katere je treba skrbeti in jim poiskati odgovorne domove, v resničnosti pa to pomeni veliko število zapuščenih živali, saj tudi tiste, ki končajo v zavetiščih, pogosto ne najdejo lastnikov. Ustrezen čas za sterilizacijo mladih mačk je pred prvo gonitvijo pri petih mesecih starosti. Prepričanje, da mora mačka imeti vsaj enkrat mladiče, je zmotno in brez strokovne podlage. S sterilizacijo pomembno izboljšamo tudi zdravje živali, saj prekinemo širjenje najbolj pogostih in spolno prenosljivih nevarnih mačjih bolezni, kot sta mačji AIDS (FIV) in mačja levkoza.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...