Brezplačne meritve koncentracije radona v bivalnem okolju

Foto: moja-dolenjska.si

Uprava RS za varstvo pred sevanji začenja z izvajanjem sistematičnega pregledovanja in izvajanja meritev radona v bivalnih prostorih in vabi k sodelovanju. Meritve bodo izvajali v 12 slovenskih občinah, od tega v petih pri nas. To so: Dolenjske Toplice, Kočevje, Loški Potok, Semič in Žužemberk. V vsaki občini bo po 40 meritev, ki bodo za prebivalce zastonj in enostavne. Zainteresirani lahko več podatkov dobijo na sedežih občin ali neposredno pri upravi.

Gre za program, v okviru katerega izvajajo meritve radona v bivalnih prostorih na območjih, ki so prepoznana kot območja z več radona. To je 12 slovenskih občin, ki so: Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Kočevje, Komen, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Semič, Sežana in Žužemberk.

Od 12 občin, ki so označena kot območja z več radona, se 5 občin nahaja v naši regiji: Dolenjske Toplice, Kočevje, Loški Potok, Semič in Žužemberk.

V vsaki od navedenih občin nameravajo izvesti po 40 meritev. Meritve bodo za občane brezplačne, plačala jih bo Uprava RS za varstvo pred sevanji. Uprava je občine zaprosila za obveščanje občanov o meritvah, pri čemer poudarjajo, da je sodelovanje koristno, saj bodo prebivalci s tem brezplačno dobili podatke o koncentracijah radona v lastnih domovih in tudi že prve nasvete o tem, kaj storiti za zmanjšanje izpostavljenosti radonu, če bo to potrebno.

Celoten članek preberite TUKAJ