fbpx

Če do leta 2020 ne bo tovarne, bodo vračali denar

Lek.

Lek je decembra lani od države prejel subvencijo za gradnjo nove tovarne na Prevaljah v višini sedmih milijonov evrov. Če je ne bodo uspeli dokončati do 30. maja 2020, bodo morali subvencijo vrniti.

Pred časom smo na portalu e-Koroška preverjali neuradne informacije, da naj bi se gradnja Lekove tovarne na Prevaljah ustavila. Iz Leka so nam odgovorili, da se bo gradnja nadaljevala do zaprtja stavbe, Novartis pa bo jeseni odločal o tem, kakšen tip proizvodnje naj bi v novih prostorih uvedli. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da v novi stavbi proizvodnje sploh ne bo, niso želeli konkretno odgovoriti.

Ministrstvo za gospodarstvo je lani decembra z Lekom za gradnjo novega proizvodnega obrata sklenilo pogodbo o subvenciji v višini 7 milijonov evrov, ki jo bo država podjetju izplačala v treh letih. Subvencijo so dodelili podjetju, za katerega, glede na višino letnih prihodkov, sedem milijonov ni ravno bogastvo. Leta 2016 je Lek ustvaril za skoraj 900 milijonov prihodkov, od tega so imeli 79,5 milijona evrov čistega dobička. Lekov lastnik, švicarski Novartis, pa je v letu 2016 ustvaril vrtoglavih 48,5 milijarde evrov prihodkov, dobiček pa je znašal 6,7 milijarde evrov. Medtem pa so prihodki slovenskega državnega proračuna vsako leto ocenjeni na približno devet milijard evrov. Novartis torej ustvari petkrat več kot Slovenija, Slovenija pa mu pri investicijah pomaga.

Kakšno pogodbo je ministrstvo sklenilo z Lekom?
“V skladu s pogodbo o dodelitvi finančne spodbude za investicijski projekt ‘Modernizacija proizvodnje Prevalje’ se je podjetje Lek, d.d., zavezalo, da bo prijavljen investicijski projekt zaključil najkasneje do 31. 5. 2020. Kot zaključek investicijskega projekta se štejejo končanje v vlogi navedenih del, izgradnja proizvodne hale in skladiščnih prostorov, nakup nove visokotehnološke proizvodne opreme za izdelavo širokospektralnega antibiotika, visoko regalno skladišče z 2.000 paletnimi mesti, izgradnja najnovejšega laboratorija in nakup potrebne laboratorijske opreme, izgradnja podpornih prostorov, med katere spadajo laboratoriji, arhivi, manipulativne površine, kontrolno nadzorni prostori, garderobe, pisarne, sejne sobe in hkrati doseganje vrednosti neto investicije najmanj v višini 70.228,054 evra,” pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu

Celoten članek preberite TUKAJ