fbpx

Če se zaradi bolezni ali invalidnosti volitev ne morete udeležiti na volišču, imate danes še čas za prijavo za glasovanje na domu

Foto: Freepik

V kolikor se zaradi bolezni ali invalidnosti ne morete zglasiti na volišču je danes, 20. aprila, do 24. ure čas, da obvestite okrajno volilno komisijo, na območju katere imate stalno prebivališče, da želite glasovati na domu.

Če se zaradi bolezni ali invalidnosti ne morete zglasiti na volišču, lahko glasujete na svojem domu. V tem primeru morate najkasneje 3 dni pred dnevom glasovanja, torej najkasneje 20. aprila 2022, do 24. ure, obvestiti okrajno volilno komisijo, na območju katere imate stalno prebivališče. Predložiti je potrebno zdravniško potrdilo ali izjavo zdravnika. Upošteva se vsaka pisna potrditev zdravnika (e-sporočilo ali drug pisni oz. elektronski dokument), iz katerega izhaja, da se zaradi bolezni ne morete osebno zglasiti na volišču. Zadostuje torej kratko elektronsko sporočilo s strani kateregakoli zdravnika, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje zdravniške službe (ni potrebno, da je osebni zdravnik).

V kolikor koga poznate, da bi želel glasovati na domu, ker se zaradi bolezni ne bo mogel zglasiti na volišču v nedeljo, 24. aprila, ga na to možnost opozorite ali mu pomagate pri izpolnitvi vloge.

Vlogo za glasovanje na domu lahko oddajo tudi volivke in volivci, ki so v času pred volitvami v izolaciji zaradi okužbe s kororavirusom. K vlogi morajo predložiti tudi potrdilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji.

Vlogo za glasovanje na domu lahko oddate preko portala eUprava, ki omogoča:

Vsakomur je dana možnost glasovanja. Pomembno je, da se letošnjih volitev poslank in poslancev v Državni zbor 24. aprila, ki bodo drugačne od dosedanjih, udeleži čim več volivk in volivcev. Da bodo v mnogočem drugačne, kaže že dosedanja volilna kampanja in celoten potek dogodkov v super volilnem letu 2022.

Zato je pomembno, da na volitve spodbudimo tudi čim več sorodnikov, znancev, prijateljev in sosedov. Pomemben bo vsak glas. Imamo prave rešitve. Le zaupanje v prave rešitve bo spremenilo Slovenijo na bolje. Zato, ker #Gradimo Slovenijo.

Peter Truden