Celjski Kajuhov dom odpira vrata za občanke in občane

Nekdanjo stavbo Srednje ekonomske šole Celje želi Mestna občina Celje prenoviti v center urbanega dogajanja za celjske kreativce in kulturnike. Kajuhov dom bo vrata prvič odprl že v četrtek, 24. avgusta. Prebivalce Celja vabijo, da stavbo raziščejo in si jo ogledajo še pred prenovo.

Želijo si, da bi Kajuhov dom na Vodnikovi ulici po letih, ko je bila stavba prazna, dobil novo vlogo kot center urbanega dogajanja. Stavbo, ki ima ogromno potenciala in veliko uporabnih prostorov, si želijo ponuditi celjskim kreativcem in kulturnikom, ki trenutno nujno potrebujejo prostore za ustvarjanje in delo.

Začetek prenove prihodnje leto

Objekt je bil zgrajen leta 1924 kot Slomškov dom, dijaški dom za zasebno dekliško šolo, ki je stala ob Vodnikovi cesti. Med letoma 1961 in 2014 je v njemdelovala Ekonomska šola Celje, leta 2016 je kratek čas služil kot namestitveni center za migrante, od takrat naprej pa je bila stavba prazna. Trenutno je v pripravi projektna in programska naloga, ki bo služila kot osnova za prijavo na razpis. Načrtujejo, da bi ob uspešni prijavi z gradbenimi deli začeli prihodnje leto.

Dom bo po prenovi na voljo kreativcem in kulturnikom

Centra urbanega dogajanja bo novo kulturno prizorišče v Celju. V objektu želijo zagotoviti nove produkcijske in vadbene prostore za neodvisno kulturno – ustvarjalno produkcijo in ljubiteljsko kulturo. Načrtujejo, da bi v domu prostor dobili ustvarjalci s področja gledališča, filma, sodobnega plesa, glasbe, slikarstva in drugih vizualnih umetnosti, pa tudi literati, arhitekti, oblikovalci in društva s področja ljubiteljske kulture. »Želimo si, da celjska kreativna skupnost raste in se razvija. Prenovljen Kajuhov dom bo prvi korak h krepitvi kulturne produkcije v mestu,« je povedal župan Matija Kovač.

Kdaj lahko obiščete Kajuhov dom?

Kajuhov lahko občanke in občani obiščejo na Dan odprtih vrat, ki bo v četrtek, 24. avgusta, od 18. ure dalje. Organizirano vodstvo po stavbi se začne ob 18.15, brezplačna predstava Komedija o artu, v kateri Miha Firšt duhovito obravnava svet “visoke” umetnosti, pa se začne ob 19. uri. Vstop na dogodek je brezplačen.

Za novinarje pripravljajo ogled ob 17.30, imeli boste tudi možnost za vprašanja in izjave.

Celjski glasnik