fbpx

Cepljenje bo prostovoljno in brezplačno

Fotografija je simbolična. (foto: EPA)

Prvi odmerki cepiva bodo v Sloveniji na voljo konec decembra ali najkasneje v začetku januarja 2021, so sporočili iz ministrstva za zdravje. To je odvisno predvsem od tega, kdaj bo prvi proizvajalec cepiva dobil dovoljenje za promet v EU pri Evropski agenciji za zdravila. Najbližje dovoljenju je podjetje Pfizer.

Prednost pri cepljenju bodo imeli zaposleni v zdravstvenih ustanovah in domovih starejših občanov, prednostno bodo cepili tudi oskrbovance domov starejših občanov in ranljive skupine, ki imajo lahko zaradi okužbe z virusom težji potek bolezni. Da bi se naše življenje vrnilo v obdobje pred korona virusom, bi morali na ravni Evropske unije doseči 60-odstotno precepljenost.

Cepljenje bo popolnoma prostovoljno in brezplačno tudi za tiste, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. V prvi fazi bi v Slovenijo lahko prispelo cepivo za okoli 50 tisoč prebivalcev, zadostno število cepiva za doseg 60-odstotne precepljenosti pa v prvi polovici leta 2021.

Slika: Ministrstvo za zdravje

Na ministrstvu za zdravje so v obliki grafike pripravili informacije o tem, kako bo cepljenje potekalo. Temeljni cilji, ki so razvidni iz objavljene grafike, so zmanjšati umrljivost zaradi korona virusa, zmanjšati število bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje in zaščititi okužbi najbolj izpostavljene prebivalce. Na začetku bodo cepljenje izvajali v posebnih cepilnih centrih in z mobilnimi enotami, v drugi polovici leta 2021 pa je predvideno, da bodo cepili osebni zdravniki.

Gorenjski utrip