Črna na Koroškem se poteguje za naslov najlepše evropske vasi

Foto: Borut Bončina, Koroško filatelistično društvo

V prihajajočem vikendu bo Občina Črna na Koroškem gostila obisk komisije Entente florale Slovenija, ogledali in ocenili bodo urejenost kraja in skrb za dediščino.

Društvo Entente florale Slovenija vsako leto prireja tekmovanje za naslov najlepše evropske vasi. Gre za mednarodno tekmovanje, ki pod imenom Entente florale Europe poteka v več desetih državah Evrope in je del evropske organizacije The European Association for Flowers and Landscape. Namen hortikulturnega tekmovanja je vzpodbujanje urejenosti kraja in ekološke zavesti ter kraju zagotoviti trajnostni razvoj.

Tekmovanje je razdeljeno v tri različne kategorije: kategorija velikega mesta zajema kraje, kjer živi več kot 50 tisoč prebivalcev, v kategoriji mesta sodelujejo kraji z med 5 tisoč in 50 tisoč prebivalci, kategorija vas pa je rezervirana za kraje z do 5 tisoč prebivalcev. V slednjo kategorijo spada tudi Občina Črna na Koroškem, ki se za naslov najlepše evropske vasi poteguje prvič.

Lani je Občina Črna na Koroškem sodelovala na državnem tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga vsako leto organizira Slovenska turistična organizacija. Ker je bila Črna na tekmovanju nagrajena, jo je organizacija Entente florale Slovenija uvrstila na evropsko hortikulturno tekmovanje, kjer se bo potegovala za prestižen mednarodni naslov. Desetčlanska komisija se bo v Črni na Koroškem mudila v nedeljo, 24. junija, ogledali pa si bodo urejenost kraja in ocenili odnos občine do naravne in kulturne dediščine. Poleg samega središča občine si bodo ogledali tudi Žerjav in Bistro. Komisiji bodo predstavili tudi sobivanje in vključevanje oseb s posebnimi potrebami v lokalno okolje, kar je postalo že zelo pomemben in nepogrešljiv del občine, ki ima pozitivne učinke na celotno regijo.

V počastitev kandidature Črne na Koroškem sta občina in Koroško filatelistično društvo pripravila priložnostni žig in celovit filatelistični sklop. Filatelistični sklop počastitve kandidature zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava Jožeta Kebra v Avli kulturnega doma Črna. Odprtje bo v petek, 22. junija, ob 17. uri.

Avtor filatelističnega slopa je arhitekt Borut Bončina.

Več si lahko preberete na portalu e-koroška.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Ne vem, če bo Zorangutan zadovoljen s tem.

  • Steiermark

   Kako pa nebi bil, če pa je tudi koroška prenatrpana z njegovimi sonarodnjaki, de de, nje….. sve je naše…..samo naša kultura jim ne gre, tudi po 50 letih in več se nemorejo asimilirati. Na koroškem, pravtao, kot v Italiji, pride , podobno kot v tisti vasi na jugu italije, 90 dohtarjev in astrofizikov, na8 avtohtonih prebivalcev v vasi…..

 • tomaz_oberkrainer

  kaj črna na koroškem, Žažar!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!