fbpx

Črnomelj: Volitve v znamenju več presenečenj

(Foto: moja-dolenjska.si)

Tokratne lokalne volitve v Občini Črnomelj so prinesle več presenečenj. Ne le zamenjavo na vrhu, volivci bodo o novem županu ali županji odločali naslednjo nedeljo, v drugem krogu volitev. Na volitvah je največ glasov dobila Slovenska demokratska stranka (SDS), doslej najmočnejša SD pa je padla na tretje mesto.

Za volitve je značilna tudi visoka volilna udeležba, posebno, če to primerjamo z letom 2014. Letos je šlo na volitve 1.399 volivcev in volivk več, volilna udeležba je bila višja za 12,88 odstotne točke. Volitve so zaznamovali tudi preferenčni glasovi, največ jih je bilo v SDS. Na listi LMŠ se je v občinski svet uvrstil kandidat z zadnjega mesta, na listi SD pa sta kandidata (eden od teh prav tako z zadnjega mesta) iz občinskega sveta izrinila prvega na listi, tj. predsednika stranke in dosedanjega podžupana.

Občinska volilna komisija Občine Črnomelj, ki jo vodi Darinka Plevnik, je objavila poročilo o izidu volitev. Iz tega je razvidno, da je na volitvah imelo pravico voliti skupaj 12.028 volivcev. Glasovalo je 7.072 volivcev ali 58,8 odstotka vseh, ki so imeli to pravico. Od tega je 6.785 volivcev glasovalo na voliščih, 279 jih je glasovalo predčasno, 8 volivcev je glasovalo po pošti. Veljavnih glasovnic je bilo 6.807.

Največ glasov je prejela Slovenska demokratska stranka (SDS), sledijo: Lista za razvoj, Socialni demokrati (SD), Lista Marjana Šarca (LMŠ), Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi), Slovenska ljudska stranka (SLS), Lista Braneta Adlešiča in Levica.

Več na moja-dolenjska.si …