Daleč od varnosti, na najboljši poti v migrantski žep

Tako skupine ilegalnih migrantov iz Slovenije korakajo proti Trstu. Od ponedeljka dalje bo to le še preteklost. Migranti bodo ostajali v Sloveniji.

Tudi zadnji podatki pritrjujejo navedbah, da Slovenija ne nadzoruje državne južne meje, ki je hkrati tudi schengenska meja. Pravzaprav je varovanje meje čedalje slabše. Policistov je premalo, vlada ne naredi ničesar, da bi zaščitila tako mejo kot prebivalstvo. Med migranti razsajajo predvsem garje in uši, pa navajajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Med njimi je veliko obolelih s hepatitisom A, pa tudi s HIV.

Potrjeno je torej, da migranti s seboj prinašajo tudi nalezljive bolezni. To je potrdil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ko je na prošnjo Civilne zaščite tem poslal navodila za ravnanje z odpadki na območjih ob meji, kjer te odvržejo tujci, ki nezakonito prestopijo državno mejo. V priporočilih, ki smo jih pridobili v uredništvu, je navedeno, da se pri ilegalnih migrantih srečujejo največ z ušmi in garjami.

Na naše vprašanje o tem, da so na Hrvaškem pristojni policiste obvestili o možnosti prenosa bolezni rdeči veter, pa na inštitutu navajajo, da je to drugi izraz za šen. Dodajajo sicer, da je prijavljenih primerov šena v Sloveniji letno od 2100 do 2450, da pa ne morejo potrditi, da bi bilo to povezano tudi z migranti.

Slovenija na poti migrantskega žepa
Potrjuje se, da slovenska policija zajame zgolj peščico tujcev, ki nezakonito prestopajo državno mejo. Posledično gre iz Slovenije v tujino nenadzorovano večje število migrantov. Zato bodo v ponedeljek ob slovensko-italijanski meji začele delovati mešane policijske patrulje, ki po oceni italijanskega ministra Mattea Salvinija ne bodo dovolj za zajezitev ilegalnih migracij. Zato predlaga tudi začasno ukinitev schengenskega režima in postavitev fizičnih ovir oziroma bodeče žice na meji s Sloveniji. To je sporočilo, ki je bilo včeraj za nekatere v Sloveniji šok, za večino z zdravo pametjo pa ne.

Salvini je še sporočil, da v Furlaniji-Julijski krajini migranti peš prečkajo mejo. “Toliko naših dedov je dalo življenje na reki Piavi, da je tujci ne bi prečkali,” je dejal in poudaril, da v njihovo državo lahko vstopi vsak, ki ima pravico do tega, ilegalnih migrantov pa ne bodo sprejemali. Podprl ga je tudi goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je dejal, da ima Salvini prav, da je potreben dodaten nadzor na meji.

Slovenska policija je začetek delovanja mešanih patrulj slovenskih in italijanskih policistov s ponedeljkom, 1. julija 2019, tudi potrdila. Zaenkrat so predvidene štiri patrulje na teden, tri na slovenski in ena na italijanski strani, glede na podpisan sporazum med državama naj bi to trajalo do 30. septembra 2019.

Patrulje bodo varovale torej Italijo in preprečevale vstop ilegalnih migrantov v sosednjo državo. Iz Slovenije v Italijo, kar pomeni, da bo Slovenija še bolj na udaru.

Število migrantov, ki Italijo dosežejo po t. i. balkanski migrantski poti, je od začetka letošnjega leta zelo poraslo. Doslej so aretirali že vsaj 1000 migrantov, zgolj v zadnjih dneh več kot sto.

Če skupne patrulje ne bodo zadoščale, bodo sledile fizične ovire, ograja na meji z Italijo. Postavitev meje je sicer odločitev vsake posamezne države, zato jim tega nihče ne more preprečiti, če se bodo odločili za to. In kot kaže, so se že tudi odločili, šlo pa bo po sistemu sosednje Madžarske, ki je z ograjo nezakonite vstope migrantov v državo povsem zajezila.

Poostren nadzor je tudi na meji z Avstrijo. Vse to pomeni, da je Slovenija na najboljši poti, da postane migrantski žep.

Na to so opozicijski politiki v Sloveniji opozarjali že zdavnaj in bili zaradi tega deležni velikih kritik, bolje rečeno diskvalifikacij in sprenevedanj, s strani vladajočih levičarskih strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica. Danes smo tu.

Moja-dolenjska.si

 • GverilaStyle

  in kar naenkrat tista moja ideja o kandelabrih sploh ni tako neumna, anede?!!!!!!

 • VERZIFIKATOR

  Matej Salvinšek

  SALVE!

  »Salve!« stražnik je obmejni rekel,
  »Kdo si, ki ob meji se sprehajaš,
  da Primorec si in da pohajaš
  in da rad bi zgolj ob Soči tekel?«

  Ne imej za norca me, prijatelj,
  žico staro, praviš, da pobiraš
  in železje rabljeno da zbiraš,
  da nekakšen torej si zbiratelj?«

  »Salve! stražnik je še salutiral,
  zadnje dal je s tem opozorilo,
  se odslej drugače bo godilo,
  stražo bo močno intenziviral.

  »Salve!« stražnik strogo bo pozdravil,
  vljuden bo, a vendar neizprosen,
  ko se zdel mu žicar bo neznosen,
  drug korak odločen bo napravil.

  Vse v popolni storil bo temini,
  žico bo napel do skrajne meje,
  to bo storil sam kar najhitreje,
  nič več »Salve!«, zdaj bo le »Salvini!«.

 • Franc Šink

  Minister Poklukar ni sposoben ograditi niti svojega kokošnjaka, da ne bi kokoši delale škode v okolici, kaj šele.države.
  Kmalu se bo pa le lahko hvalil po Bledu češ bil sem nekoč minister.

 • francelj3

  Večjega bebca od cmerota svet še ni videl v zadnjih nekaj tisoč letih. Ali pa so ga Italijani bogato plačali, da dela iz Slovenije migrantski žep in preprečuje vstop opečencev v Italijo. Če bi bil duševno normalen, bi okrepil patrulje na hrvatarski meji.

 • Janez Novak

  Kdo razume ta sistem: migrante, ki jih ujamejo v Sloveniji, vrnejo Hrvaški. Ta jih očitno izpusti, da še enkrat poskusijo srečo. Tisti, ki jim uspe pobegniti v Italijo ali Avstrijo in jih njihovi varnostni organi ujamejo, so ponovno vrnjeni Sloveniji. Ta jih najbrž spet vrne Hrvaški ali izpusti, da ponovno poskusijo srečo …
  Vse skupaj je komedija zmešnjav, v kateri se ne ve, kdo pije in kdo plača.
  Če Italija vrne migrante Sloveniji, ni rešeno nič. Nič tudi ni rešeno, če jih Slovenija vrne Hrvaški.
  Edino smiselno bi bilo, da bi vse države ravnale enake: vračale ilegalne migrante domov. Ali pa jih pustile pri miru, da prosto vstopajo v katerokoli državo EU. Saj so menda nekako tako zapisali v Marakeški sporazum.
  Pozabili so le napisati, kam naj se izselimo Evropejci, ko bo milijarda Afroaziatov zasedla Evropo.

 • Luckyss

  Mi imamo trenutno problem velikega prehoda migrantov in ne tistih, ki so “stacionirani tukaj”…
  Torej so nevarnosti prehodne narave v stilu razpuščene vojske ob umiku…Torej, kakšen rop, posilstvo ali pa zgolj vlom in kraja…
  Stališče Slovenije je, da zadeve obvlada, s strani prizadetih domačinov pa tudi ne vidim nekih masovnih protestov….Morda pretiravate levi in desni…

 • Morala

  No, potem le takšno stanje potrebujemo…žep, ki bo prebudil narod…

 • Franjo Trojner

  Ne predsednik države Pahor in ne nečastno vrinjen predsednik manjšinske leve vlade Šarec, ne njegova leva vlada, NE delatajo v korist vsega SLOVENSKEGA RODA IN NAŠE SLOVENSKE DRŽAVE!
  Če nočete, ne znate ali ne zmorete narediti reda na naši južni meji, enostavno odidite in dajte priližnost, da na naših mejah naredijo red tistim, ki to znajo!
  Cerar je, kot predsednik leve vlade prvi zrušo schengen, predsednik aktualne leve vlade Šarec njegov zunanji minister Cerar in notranji ministet Pokljukar pa začeto samo nadaljujejo. Zdaj več niti levici servilni mediji in ostala vladna trobila ne morejo zanikati dejstva, da je Avstrija ukinila schengen in uvedla poostrene kontrole na meji z Slivenijo, kot zdaj počne Italija, ravno zaradi dejstva, ker naše leve vlade namerno ali iz neznanja naše južne meje ne varujejo v zadostni meri in jo ilegalni migranti vsega sveta z lahkoto prečkajo in nato nenadzorovano prečkajo našo državo in gredo v Avstrijo, Italijo in naorej v bogato EU!

 • Matt von Glanz

  Te patrulje naj hodijo po meji CRO-SLO.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!