fbpx

Danes: Dobrodelni operni maraton za pomoč štirim mladim talentom

Foto: Občina Šmarješke Toplice

Ob svetovnem dnevu teka bo danes, v nedeljo, 5. junija 2022, na Dolenjskem potekal poseben dobrodelni dogodek. IrenYebuah Tiran, priznana mezzosopranistka in maratonka, bo izvedla dobrodelni operni maraton, ki bo združil tri zelo pomembne vrednote: kulturo, šport in dobrodelnost.

Na dobrodelnem dogodku želijo zbrati finančna sredstva za spodbudo štirih mladih talentov, ki so na področju športa in glasbe nekaj rezultatov že dosegli, z našo in vašo podporo pa jih bodo lahko še več. S konkretno spodbudo lahko pomagamo. To sta glasbenika Ema Starešinič in Jan Arh ter športnika Klara Lukan in Lovro Šimec.

S tekom in petjem se povezujejo štiri dolenjske občine: Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan, na več kot 42 kilometrov dolgi progi ob izbranih postajališčih bo moč doživeti operne napeve iz svetovne zakladnice.

Z maratonom pričnejo jutri ob 9. uri na Karlovškovem trgu v Šmarjeti, kjer bo ob 17. uri tudi slovesna zaključna prireditev in podelitev zbranega zneska med mlade.

Program teka:

  • Trg v Šmarjeti 9.00–Otočec: 7 km

Otočec 9.42 Duet iz opere Hoffmanove pripovedke J. Offenbacha Barcarolle

  • Otočec–Glavni trg, Novo mesto: 8 km

Novo mesto, Glavni trg 10.40 Napitnica iz opere Traviata G. Verdija

  • Glavni trg–Gostilna Vovko, Ratež: 7,5 km

Ratež: Gostilna Vovko 11.35 Duet iz opere Cosi fan tutte W. A. Mozarta Il core vi dono

  • Gostilna Vovko, Ratež–Gostilna Turk, Gorenji Maharovec: 7,2 km

Gorenji Maharovec: Gostilna Turk 12.30 Tercet iz opere Cosi fan tutte W. A. Mozarta Soave sia il vento

  • Gostilna Turk–Gorenji Maharovec, KC Primoža Trubarja: 3 km

Šentjernej: KC Primoža Trubarja 13.00 Cvetni duet iz opere Lakme L. Deliba

  • KC Primoža Trubarja–Oštarija pri Selaku: 4 km

Dobrava pri Škocjanu: Oštarija pri Selaku 13.38 Duet iz opere Don Giovanni W. A. Mozarta La ci darem la mano

  • Oštarija pri Selaku–Občinska stavba Škocjan: 5,3 km

Škocjan: Občinska stavba Škocjan 14.23 Kvartet iz opere Rigoletto G. Verdija Bella figlia dell’amore

  • Občinska stavba Škocjan,–Trg v Šmarjeti: 8 km

Šmarjeta: Trg v Šmarjeti 15.20 arija iz opere Turandot G. Puccinija Nessun Dorma

Organizatorji vabijo, da se jim pridružimo, lahko tudi sodelujemo s tekom ali zgolj obiščemo posamezne kraje in dogodke.

Od 15. do 17. ure bo v Šmarjeti potekal tudi pester spremljevalni program. Slovesni zaključek dobrodelnega maratona pa bo ob 17. uri.

Mlade lahko podpremo tudi  s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo POJEM1 ali POJEM5 na številko 1919 in prispevali boste (1 ali 5) EUR za dobrodelni operni maraton.

Prispevate lahko uporabnike mobilnih storitev Telekoma Slovenije, T-2, Telemach, A1.

Prejemniki zbranih sredstev:

Naslov slike

EMA STAREŠINIČ – članica skupine Preloški muzikanti

pravi, da je svojo ljubezen do glasbe pokazala že v ranem otroštvu. Starša celo pravita, da si je uspavanko zapela kar sama. Uspešno je opravila kar 8 razredov violine ter 6 razredov klavirja. Poleg pravne fakultete trenutno obiskuje tudi šolo solopetja, kjer dosega najvišje rezultate na mednarodnih tekmovanjih! V navdihujočo zgodbo dodaja niti sodelovanja, saj je članica tamburaške skupine Preloški muzikanti, kjer sodeluje kot pevka in violinistka, poje tudi v pevskem zboru pravne fakultete Pegius in igra v godalnem ansamblu Glasbenega ateljeja Tartini.
Ema si v bodoče želi glasbeno ustvarjati in postati uspešna sopranistka – mi pa jo na njeni poti podpiramo!

Naslov slike

JAN ARH 

je  gotovo najbolj nenavaden študent slovenistike, kar jih poznamo. Janova navdihujoča zgodba je v glasbo in note ujeta že od osnovnošolskih začetkov. Z osmimi leti je namreč pričel z glasbeno pripravnico in se leto za tem vpisal na pouk klavirja. Kmalu je klavirju dodal še en inštrument, in sicer diatonično harmoniko. Leta 2019 je poznavanju dveh instrumentov dodal še uspešen sprejem na pouk solopetja, ki ga je že okronal z zlatim priznanjem na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG,  lansko poletje pa je mehu dodal še štiri strune in se pričel učiti igranja violine. Neutrudni Jan je bil 12. marca letos sprejet na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. 

Jan si v bodoče želi glasbeno ustvarjati in postati uspešen pevec – mi pa ga na njegovi poti podpiramo!

Naslov slike

KLARA LUKAN

je gotovo najhitrejša študentka drugega letnika biotehnologije na ljubljanski univerzi. 21 letna Klara je svetovno priznana atletinja, ki že 12 let aktivno tekmuje v teku na srednje/dolge proge. Kot udeleženka olimpijskih iger v Tokiu je v disciplini teka na 5000 m zastopala barve Slovenije. Leta 2019 je na tem področju postala evropska prvakinja, leto 2020 je naziv okronala še z naslovom evropske mladinske podprvakinje v krosu. Leto kasneje je bil rezultat izboljšanja pri osvojitvi srebra v evropskem prvenstvu v krosu! Poleg naštetega je Klara tudi državna članska rekorderka v cestnem teku na 10 km in na razdalji 2000 m ter dvakratna balkanska članska prvakinja. Tekmovala je po celem svetu, od Italije, Češke, do Kenije, vse od leta 2013 pa ponosno zastopa Slovenijo kot članico slovenske reprezentance. Za svetovno priznano športnico, ki si želi novih dosežkov tudi v prihodnje – jo na njeni poti podpiramo! 

Naslov slike

LOVRO ŠIMEC 

pravi, da mu je bila v zibelko položena vztrajnost in talent, ki ju je sam dodobra izpilil. Mladi atlet se s tekom spogleduje že od začetnih osnovnošolskih let. Je večkratni državni prvak v dvorani, na prostem v disciplinah od 800 do 3000 metrov. Lani je prvič nastopil v Srbiji na državnem prvenstvu balkanskega prvenstva in z veseljem nam pove, da je prav posebno občutje zastopati Slovenijo na mednarodnem tekmovanju. Lovro je letos izpolnil normo za zastopanje Slovenije na evropskem prvenstvu v Jeruzalemu, kjer bo tekmoval v teku na 1500 m. Poleg pridnega gimnazijskega dela, ki ga opravlja kot učenec športnega oddelka Gimnazije Novo mesto, želi uspešno trenirati tudi v naslednjih. Mladega tekača čaka lepa prihodnost! 

 

 

 

 

Moja Dolenjska