fbpx

Danes praznujemo dan slovenske zastave, v spomin na 7. april 1848, ko je v Ljubljani prvič zaplapolala trobojnica

Foto: iStock

“Ste vedeli, da lahko zastavo Slovenije izobesite kadarkoli in kolikor dolgo želite? Tudi danes, za praznik slovenske zastave. Zakaj pa ne?” sporoča Aleksander Hribovšek, sicer predsednik Heraldičnega, genealoškega in veksilološkega društva Heraldica Slovenica. 

Dan slovenske zastave se praznuje 7. aprila. Ob tem se spominjamo, kako so 7. aprila leta 1848, slovenski študent prava in domoljub Lovro Toman skupaj s svojimi podobno mislečimi prijatelji prvič izobesil slovensko trobarvno zastavo pri gostilni Zlata zvezda v Ljubljani, na Wolfovi ulici 8. Šlo je za protest proti nemški zastavi, ki so jo istega leta na ljubljanskem gradu izobesili privrženci Nemcev. Zastavo z belo, modro in rdečo barvo smo Slovenci dobili marca 1848, določili pa so jo slovenski izobraženci na Dunaju. Toman pa je pozneje postal poslanec v dunajskem državnem zboru. Portal Izobesi zastavo pa ob tem sporoča: “barve slovenske zastave so vzete iz glavnih barv zgodovinskega grba dežele Kranjske iz sredine 19. stoletja.” 

Pri Vladi RS pa so glede praznika zapisali, da je ob tem ključno poudariti pomen spoštovanja navedenih državnih simbolov, kamor spadata še grb in himna. Gre za simbole s katerimi izražamo svoje domoljubje, torej ljubezen do domovine. Gre za “močan občutek pripadnosti in sobivanja” in se ga ne sme enačiti z nestrpnostjo, marveč v sebi nosi tudi spoštovanje do drugih narodov. Domoljubje je vrednota, ki je privzgojena in jo je potrebno negovati vse življenje. Najprej ga prejmemo od staršev in drugih vzornikov, nato pa ga neguje tudi izobraževalni sistem.

Slovenskim državnim simbolom, zlasti zastavi pa posebno pozornost in spoštovanje izkazujejo zlasti pripadniki Slovenske vojske: “Kodeks vojaške etike Slovenske vojske ne predpisuje ponosa in spoštovanja državnih simbolov, vendar ju pripadniki Slovenske vojske izkazujemo. Če kje spoštujejo državne simbole, potem jih v Slovenski vojski, med spoštljivimi simboli pa zagotovo na prvo mesto postavimo zastavo Republike Slovenije in bojne zastave posameznih enot Slovenske vojske. V vojaškem življenju so zastave nenehno navzoče. Za Slovensko vojsko, ki s slovensko državno zastavo v mednarodnih operacijah in misijah po svetu dokazuje našo zavezanost miru in varnosti, je zastava simbol povezanosti z domovino Slovenijo.” 

Domen Mezeg