fbpx

Darilo za novo leto: Na kliniki Golnik cepijo zdravstveno osebje, do sedaj cepljeni brez stranskih učinkov!

Vladni govorec Jelko Kacin je obiskal Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer se je ob začetku cepljenja zaposlenih srečal z vodstvom bolnišnice in dežurnimi ekipami ter se seznanil z aktualnim stanjem v bolnišnici. Poleg je direktor bolnišnice Aleš Rozman. (Foto: STA)

Na kliniki Golnik v teh dneh cepijo zaposlene s cepivom proti covidu-19. Predvidevajo, da bodo tako zagotovili imunost na virus blizu 75 odstotkov zaposlenih, kar se zdi direktorju Alešu Rozmanu dobro. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je poudaril, da med doslej cepljenimi nikjer po Sloveniji ni bilo stranskih učinkov. Na zadnji dan prejšnjega leta so v Sloveniji ob 8914 PCR in hitrih testih potrdili 1752 okužb s covid-19. Delež pozitivnih PCR testov je kar 35,3 odstoten!

Na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se je za cepljenje prijavilo 307 zaposlenih, je danes novinarjem povedal direktor Aleš Rozman. Prejeli so sicer nekaj manj doz cepiva, saj bodo približno 60 zaposlenih, ki so bolezen preboleli pred kratkim, v skladu z navodili proizvajalca cepili nekaj pozneje.

S cepljenjem bodo zaključili v soboto in Rozman pričakuje, da bodo uspeli precepiti približno polovico zaposlenih, skupaj s tistimi, ki bodo cepljeni pozneje, pa pričakuje, da bo med zaposlenimi v bolnišnici na virus imunih od 70 do 75 odstotkov. “To ocenjujemo kot dobro,” je dejal in dodal, da bodo k cepljenju poskusili prepričati tudi preostale.

Cepivo je darilo za novo leto
Cepiva smo veseli, jemljemo ga kot darilo za novo leto,” je dejal Rozman. Če bomo v tretji fazi dovolj pametni in se vsi držali ukrepov, pričakuje sproščeno poletje. Rozman ocenjuje da bi nekje do 1. maja, velike noči, lahko s covidom-19 zaključili. Sam se je cepil v torek in z izjemo rahle bolečine v rami dan pozneje stranskih učinkov ni imel. “Zame je to konec strahu pred koronavirusom,” je dejal. Da doslej med cepljenimi nikjer po Sloveniji bilo opaziti alergijske reakcije ali kakšnega drugega odziva na cepivo, je potrdil tudi Kacin.

Image

Cepljenje zdravstvenega osebja v kliniki Golnik.

Vladni govorec Jelko Kacin pa si želi, da bi se po zaposlenih v bolnišnici na Golniku zgledovali tudi drugi zdravstveni delavci, v domovih starejših in posebnih varstvenih zavodih, da bi s tem zmanjšali nevarnost okužbe med stanovalci in varovanci. V Slovenijo sta doslej prispeli dve pošiljki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, v prihodnjem tednu pa je pričakovati registracijo tudi cepiva podjetja Moderne, kar pomeni, da bi lahko naša država prejela vsak teden po več kot 16 tisoč doz cepiva. “Potem bo lahko celotno prebivalstvo normalno zaživelo in poskušalo nadoknaditi to, kar nam je leto 2020 vzelo,” je dejal Kacin.

Sicer pa so v četrtek so v Sloveniji ob 8914 PCR in hitrih testih potrdili 1752 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih primerov pri PCR testih je bil 35,3-odstoten, pri hitrih testih pa 6,5-odstoten. V bolnišnicah se je zdravilo 1110 ljudi, od tega 189 v intenzivnih enotah, še poroča STA. Po podatkih vlade je umrlo 31 bolnikov s covidom-19.

Image

 

Sara Kovač