Decembrsko praznično nakupovanje

(Foto: iStock)

Začel se je december in z njim adventni čas, čas obiska treh dobrih mož, čas prazničnih nakupov, okraševanja, praznovanja in druženja. Najbolj praznični in vesel mesec v letu, kar se pozna tudi pri nakupovanju stvari, dobrot in daril za najbližje.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije nas v decembru zajame poleg prazničnega vzdušja tudi nakupovalna mrzlica. V decembru namreč zapravimo v trgovinah več kot v kateremkoli drugem mesecu. V decembru 2016 je bila prodaja v trgovini na drobno za 17,3 % višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu. Hkrati pa decembrska prodaja v trgovini na drobno od leta 2012 vztrajno narašča.

V tem času se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, čedalje raje kupujemo kozmetiko in celo pohištvo, medtem ko prodaja knjig in časopisov v zadnjih letih upada. V decembru 2016 je bila vrednost prodaje v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami za 47,2 % višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu, v trgovinah s kozmetičnimi in medicinskimi izdelki je bila višja za 23,0 %, v trgovinah z oblačili in obutvijo za 20,3 % in v trgovinah z živili za 18,0 %.

Še vedno pa v Sloveniji zapravimo manj kot v drugih evropskih državah. Manj so za neživila zapravili le na Hrvaškem in Luksemburgu. Nekoliko več smo v Sloveniji v primerjavi s preostalimi evropskimi državami zapravili za živila, in sicer za 18 %, in se s tem uvrstili 9 mest za vodilnimi Francozi.

Več na e-maribor.si …

 • Morala

  Vsem želim Vesel december!! :)

 • RATATA

  Ne kupim enega darila!
  Tisti, ki so kaj vredni, jim namenim prijazen pogled in nasmeh, prijazno besedo.
  Lačnim dam kaj za pojest. Žejnim dam za rundo. Lubico polupčkam. Smetarjem dam smeti. Poštarju pošto.
  Kaj pa še čte od mene matr?