fbpx

Decembrsko praznično nakupovanje

(Foto: iStock)

Začel se je december in z njim adventni čas, čas obiska treh dobrih mož, čas prazničnih nakupov, okraševanja, praznovanja in druženja. Najbolj praznični in vesel mesec v letu, kar se pozna tudi pri nakupovanju stvari, dobrot in daril za najbližje.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije nas v decembru zajame poleg prazničnega vzdušja tudi nakupovalna mrzlica. V decembru namreč zapravimo v trgovinah več kot v kateremkoli drugem mesecu. V decembru 2016 je bila prodaja v trgovini na drobno za 17,3 % višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu. Hkrati pa decembrska prodaja v trgovini na drobno od leta 2012 vztrajno narašča.

V tem času se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, čedalje raje kupujemo kozmetiko in celo pohištvo, medtem ko prodaja knjig in časopisov v zadnjih letih upada. V decembru 2016 je bila vrednost prodaje v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami za 47,2 % višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu, v trgovinah s kozmetičnimi in medicinskimi izdelki je bila višja za 23,0 %, v trgovinah z oblačili in obutvijo za 20,3 % in v trgovinah z živili za 18,0 %.

Še vedno pa v Sloveniji zapravimo manj kot v drugih evropskih državah. Manj so za neživila zapravili le na Hrvaškem in Luksemburgu. Nekoliko več smo v Sloveniji v primerjavi s preostalimi evropskimi državami zapravili za živila, in sicer za 18 %, in se s tem uvrstili 9 mest za vodilnimi Francozi.

Več na e-maribor.si …