fbpx

Dežman Pahorja seznanil, da vprašanje pokopa umorjenih Romov še vedno ostaja nerešeno

Foto: Urad predsednika republike

Predsednik vladne komisije za reševanje prikritih grobišč Jože Dežman je predsedniku republike Borutu Pahorju pojasnil, da je v obravnavi še okoli 150 možnih novih lokacij prikritih morišč ter da želijo dopolniti in posodobiti zbirko podatkov o prikritih vojnih grobiščih. Komisija je predsednika tudi seznanila, da še vedno ostaja nerešeno vprašanje pokopa umorjenih Romov na pokopališču Žale v Ljubljani.

Predsednik republike Borut Pahor je v okviru rednega dialoga s komisijo vlade za reševanje prikritih grobišč, ki jo vodi Jože Dežman, že drugič letos sprejel člane komisije. Dežman je pojasnil, da želijo v prihodnjem letu še nadgraditi nekatera strokovna opravila, da je v obravnavi še okoli 150 možnih novih lokacij prikritih grobišč ter da želijo dopolniti in posodobiti zbirko podatkov o prikritih vojnih grobiščih. Pri tem je, kot so navedli v uradu predsednika republike, posebej izpostavil dela, ki že potekajo pri grobišču v Macesnovi gorici in nedavno odločitev komisije za sondiranje območja vojaškega pokopališča na Orlovem vrhu v Ljubljani.

Člani komisije so predsedniku Pahorju predstavili tudi nekaj težav, s katerimi se srečujejo, ter zamisli, kako bi jih reševali. S tem v zvezi so se udeleženci sestanka ponovno pogovarjali o ustanovitvi posebnega zavoda. Komisija je predsednika tudi seznanila, da še vedno ostaja nerešeno vprašanje pokopa umorjenih Romov na pokopališču Žale v Ljubljani. Predsednika republike pa je Dežman tudi povabil, da se udeleži posveta, ki ga aprila prihodnje leto načrtujejo v državnem svetu, poroča STA.

Pahor je povabilo sprejel. Komisiji, ki bo prihodnje leto praznovala 30 let delovanja, pa je uvodoma za to čestital ter ocenil, da bi bilo prav, da se obletnica primerno obeleži, so navedli v sporočilu za javnost.

Sestanka sta se udeležila tudi direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dragica Bac in Franc Stanonik z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Rok Kranjc