fbpx

Do PCR-testa tudi s fotografijo pozitivnega testa za samotestiranje

Foto: STA

Iz pravilnika, objavljenega v Uradnem listu RS, je razvidno, da bodo do PCR-testa brez napotitve po novem upravičeni vsi tisti, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje. Med drugim se kot dokazilo šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG testa za samotestiranje.

Nov pravilnik so po besedah državnega sekretarja Franca Vindišarja pripravili, ker želijo zagotoviti čim hitrejšo potrditev okužb s PCR-testom, “ki je zlati standard potrjevanja okužb”, je povedal za STA. Do sedaj je veljalo, da so se morale osebe, ki so bile pozitivne na HAG testu na PCR-test naročiti preko svojega osebnega zdravnika ali pa jih je na testiranje naročil epidemiolog. “Oboji bodo to možnost imeli tudi po uveljavitvi novega pravilnika.”

“Fotografija HAG testa za samotestiranje mora biti po navedbah iz pravilnika opravljena v ustreznem časovnem oknu po odvzemu brisa glede na navodila za izvedbo testa ali izpolnjen evidenčni list zaposlenega, če se testirate na delovnem mestu,” je še pojasnil Vindišar. Pravi, da bo sicer zadostovala že zgolj fotografija testne ploščice, a bo pri tem več kot dobrodošlo, če bo priložen še osebni dokument ali pa podatek, kdaj je bil bris opravljen.

Foto: STA

Vindišar prosi, da naj se ne zlorablja novega sistema za dostop do PCR testov “za vsak primer”, ampak le v primeru, ko je opravljeni HAG test pozitiven. Zmogljivosti analize PCR-testov so namreč omejene do približno 12 tisoč testov dnevno.

Sara Kovač