fbpx

Dolenjci in Suhokranjci so se odločili za Anjo Bah Žibert

Foto: moja-dolenjska.si

V 6. volilni enoti, 2. volilnem okraju s sedežem v Novem mestu, je slavila Anja Bah Žibert, poslanka Slovenske demokratske stranke. To je tudi edina poslanka, ki bo v državnem zboru zastopala ta okraj. Tako je bilo tudi že v preteklem mandatu.

Volivci in volivke na območju občin Žužemberk, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in del mestne občine Novo mesto (obrobje), so SDS in Bah Žibertovi namenili kar 4.133 glasov oziroma 31,91 odstotka vseh v okraju.

V okraju je 26.560 volivcev in volivk, na volišče jih je prišlo 13.134, kar je 49,45 odstotka vseh.

SDS oziroma Bah Žibertova je prejela 3,5-krat več glasov od drugo uvrščene stranke Liste Marjana Šarca in njihovega kandidata Tomaža Trohe. Tanja Strniša, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, iz vrst Socialnih demokratov (SD), se je uvrstila šele na 3. mesto, prejela je 3,8-krat manj glasov od kandidatke SDS. Na 4. mestu je Vida Čadonič Špelič, direktorica novomeške občinske uprave, na petem pa Mojca Špec Potočar iz SMC.

Zanimivo je, da je Novomeščan Uroš Lubej prejel le 49 glasov, Jože Kobe iz stranke GAS pa 285, od tega večji del na volišču na Dolžu, kjer je tudi doma, ter Ratežu.

V nadaljevanju objavljamo rezultate, kot jih je objavila Državna volilna komisija. Poglejte jih TUKAJ