Dolenjske Toplice: Pri čistilni napravi se je zapletlo že pri izbiri izvajalca

Občina Dolenjske Toplice bi morala že letos začeti z izgradnjo oziroma nadgradnjo obstoječe čistilne naprave, a se je pošteno zataknilo pri izbiri izvajalca. Državna revizijska komisija je občinsko izbiro kot neustrezno namreč razveljavila, občina mora pritožniku povrniti tudi 8.702,34 evra stroškov. S tem je v celoti razveljavljen tudi postopek oddaje javnega naročila.

Občina Dolenjske Toplice je imela v letošnjem programu načrt za izvedbo nove komunalne čistilne naprave za 4000 populacijskih enot (PE) ali bolje rečeno povečanje obstoječe. Kapacitete obstoječe, ki je zgrajena za 2000 PE, so namreč bistveno premajhne. Julija letos so to tudi sanirali, kot zatrjujejo na občini, Rado Javornik, direktor topliške občinske uprave, pa nam je pred časom pojasnil, da je bila obstoječa naprava “letos dograjena in izboljšana, glede na sedanje in bodoče priklope novih uporabnikov pa je premajhna”. Iz Dolenjskih Toplic pa prejemamo tudi podatke, da so z obstoječo čistilno naprave precejšnje težave, zapletov naj bi bilo veliko, stroškov pa tudi.

Občina je imela sicer v letošnjem proračunu predvidena sredstva v višini 750.000 evrov za gradnjo nove čistilne naprave oziroma nadgradnjo obstoječe, Javornik je pojasnjeval, da z gradnjo nameravajo začeti še letos.

Nato so objavili javno naročilo za Projektiranje in izgradnjo čistilne naprave, ponudbe so oddala tri podjetja: GH HoldingHidroinženiring in Esotech (v lasti velenjske družine Škoberne, katere član je tudi Jan Škoberne, poslanec SD).

Celoten članek si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.