fbpx

Dolgoletno prizadevanje slovenskih pivovarjev uresničeno 

Slovenski pivovarji si že leta prizadevajo za večjo preglednost na področju podajanja verodostojnih informacij potrošnikom. V ta namen so člani Združenja Slovenskih pivovarn pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij podpisali zavezo za prostovoljno navajanje sestavin in informacij o energijski vrednosti piva na embalaži izdelka. Leta 2015 je namreč Evropsko združenje pivovarjev oznanilo prostovoljno namero pivovarjev, da navedejo sestavine in informacije o hranilnih vrednostih, in sicer v skladu z zahtevami Uredbe (EU) št. 1169/2011 za vse brezalkoholne pijače, vključno z brezalkoholnim pivom. 

»Ponosen sem, da je tudi ta sektor spoznal, da je povezovanje ena najpomembnejših aktivnosti za dolgoročno stabilnost oz. preživetje. Tega nas je še posebej naučila zadnja kriza, ki je med drugim močno prizadela tudi male pivovarje. S tem podpisom tudi dokazujete, da se zavedate, da niste drug drugemu konkurent, ampak se s ponudbo dopolnjujete,« je povedal v nagovoru dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Jernej Smolnikar, predsednik Združenja slovenskih pivovarn pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij ob podpisu zaveze povedal: “Člani združenja se s podpisom zavez zavezujemo, da bomo do konca leta 2022 na vseh svojih izdelkih prostovoljno navajali tudi energijsko vrednost piva. K tej pobudi vabimo tudi vse ostale pivovarje in druge proizvajalce alkoholnih pijač, da se partnersko pridružijo naši pobudi za prostovoljno navajanje sestavin izdelka in energijske vrednosti alkoholnih pijač.”

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS je v uvodu poudarila, da je “podpis zaveze rezultat večletnih prizadevanj pivovarjev, kako čim bolje informirati in ozaveščati potrošnika o pomenu piva in odgovornem pitju. S podpisom zavez zgodba pivovarjev začenja svojo pot k uresničevanju še drugih evropskih zavez, ki jih opredeljuje Kodeks ravnanja o odgovornih poslovnih in trženjskih praksah v verigi oskrbe s hrano.

Podpisu zaveze je sledila Skupščina Združenja slovenskih pivovarjev, na kateri so govorili o načrtih za prihodnost. Izvolili so tudi novega predsednika združenja. To je postal Andrej Sluga iz pivovarne Reservoir Dogs, podpredsednika pa Rok Kregar in Jože Podobnik.

Sara Kovač