fbpx

Dom Hmelina praznuje deseto obletnico delovanja

Foto: e-koroška

Letos mineva 10 let, odkar je Dom Hmelina v Radljah ob Dravi sprejel svojega prvega stanovalca. Z včerajšnjo prireditvijo so obeležili okrogli jubilej.

Zgodba, ki so jo začeli pisati leta 2008, je zgodba uspešnega javno-zasebnega partnerstva med občino Radlje ob Dravi in podjetjem Insula, dom starostnikov pa je postal nepogrešljiv del celotne Koroške. Dejavnosti doma niso samo skrb za stanovalce med štirimi stenami; vključujejo se v lokalno okolje, pomagajo starejšim občanom na domu, izobražujejo, razvijajo in v prakso vpeljujejo nove ideje. Dobro delo ne ostaja neopaženo, pohvalijo se lahko z več laskavimi nazivi in nagradami.

Dom Hmelina je namreč prvi na Koroškem prejel naziv Demenci prijazna točka in bil imenovan za koordinatorja vseh točk na Koroškem. Prvi v Sloveniji so razvili metode izobraževanja otrok o demenci, saj je pojav bolezni ob staranju prebivalstva vedno pogostejši, svojci obolelih pa o bolezni niso ozaveščeni, kar večkrat privede do hudih družinskih stisk. Pred leti se je rodila tudi ideja, da zgradijo park, v katerem bi se lahko varno sprehajali vsi stanovalci, tudi oboleli za demenco. “Skupaj s stanovalci smo ponosni na pridobitev, ki je neprecenljive vrednosti za nas vse,” je na včerajšnjem slavnostnem obeleženju desetletnice delovanja doma dejala direktorica Silva Duler. Več kot 500 metrov urejenih površin tematsko-senzoričnega parka tik ob domu lahko uporabljajo vsi stanovalci, lahko dostopen je tudi nepokretnim v spremstvu osebja.

Celotno zgodbo preberite TUKAJ