fbpx

Dom starejših občanov Metlika: Imenovanje direktorja postaja prava farsa

DSO Metlika

Imenovanje direktorja Doma starejših občanov Metlika postaja prava drama, še bolje, farsa. Politična. V to se je namreč vključila ministrica Anja Kopač Mrak, ki se je po ponedeljku zavila v molk. Z imenovanjem Mojce Stopar Zevnik se že ukvarja Komisija za preprečevanje korupcije, stališče do tega bo morala povedati tudi vlada s predsednikom Mirom Cerarjem na čelu.

Na ponedeljkovi seji Sveta zavoda Doma starejših občanov (DSO) Metlika so člani za direktorico izbrali Mojco Stopar Zevnik. Eden od članov sveta je nato po seji sporočil, da je bila Stopar Zevnikova izbrana po navodilih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. Sporočilo je bilo, tako član, da bo “ministrstvo dalo soglasje za Mojco Stopar Zevnik”. To pa pomeni, da je ministrica Kopač Mrakova že vnaprej odločila o imenovanju direktorice, kar je v nasprotju z zakonom.

Ministrica krši zakon
Zakon namreč določa, da se ministrstvo z izdajo soglasja do izbranega kandidata lahko opredeli šele po predhodnem mnenju lokalne skupnosti (občine). Še pred tem kandidata izbere svet, izbira mora biti nepolitična in strokovna. Ministrstvo, ki je v tem postopku zadnja instanca, pa predhodno ne sme niti vpogledati v dokumentacijo o prijavljenih kandidatih. V primeru Metlike pa se je ministrstvo v postopek vpletlo že pred tem, saj je Dragica Valenčič, predsednica Sveta zavoda DSO Metlika, občino Metlika že 29. januarja 2018 pisno obvestila, da direktor na seji zavoda, ki je bila 27. januarja (razpis je bil 12. januarja), ni bil izbran, saj je ministrstvo “zahtevalo, da jim svet DSO posreduje podatke o prijavljenih kandidatih”.

“Izbrana” kandidatka
Stvari so se nato vlekle vse do ponedeljka, 26. februarja, ko so člani po navodilih ministrstva oziroma ministrice Anje Kopač Mrak, kot je to razkril član sveta, med tremi prijavljenimi kandidatkami za direktorico “izbrali” Mojco Stopar Zevnik. Slednja naj bi to postala, čeprav po dostopnih podatkih nima niti dneva delovne dobe v socialnem varstvu. Po dostopnih podatkih je bila zaposlena v Petrolu, vendar ne na vodilnih delovnih mestih, kar pomeni, da nima niti vodstvenih izkušenj. Ima pa politične.

Leta 2014 je kandidirala na listi Socialnih demokratov (SD), to je stranke, katere članica je tudi ministrica Anja Kopač Mrak.

Celoten prispevek si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.