Dr. Anže Logar: Ne, ni se nam treba navaditi na nove podražitve!

Foto: Facebook

Zadnjič sem v Delu prebral članek z naslovom ‘Na podražitve se bo treba spet navaditi’. V tem članku bi nas želeli prepričati, da je zaradi dviga plač javnih uslužbencev (200.000 ljudi) logična posledica, da se življenje začne dražiti. Bojda se nima smisla razburjati. Najbolje bo, da se s tem čim prej sprijaznimo.

Kaj pa odgovornost? Recimo v tem, da je do podražitev prišlo zato, ker vlada Marjana Šarca ukrepov ni dobro premislila in uravnotežila z drugimi ukrepi – ne nazadnje je zato dobila negativno mnenje fiskalnega sveta! Skratka, četudi spadate med tistih 1,8 milijona prebivalcev Slovenije, ki niso dobili nobene povišice, se, prosim, ne sekirajte. Sprejmite tole podražitev, prilagodite se in raje v tišini škripajte z zobmi. Tako kot nekoč.

Ampak, ali ne živimo v času, ko se spodbuja aktivno državljanstvo? Ko je ne le dovoljeno, ampak celo priporočljivo javno povedati svoje mnenje? V Franciji se podraži bencin za nekaj centov, pa gredo vsi na cesto. Pri nas se podražijo voda, odvoz smeti, ogrevanje, avtobusi …, pa nas časopisi pozivajo k temu, naj se kar navadimo?! Ker da je inflacija itak pričakovana in logična!? Logična za tistega, ki draži. Za vse preostale, ki plačujemo, pa ne.

Nivo razprave me zelo spominja na stanje duha v medijih in politiki v času, ko se je ustanavljala preiskovalna komisija za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu. So mi rekli/pisali/poročali v informativnih oddajah, da kar je bilo, je bilo. Da milijonov ne moremo vrniti, zato je brez veze izgubljati energijo za parlamentarno preiskavo. Da se moramo iz te ‘nesrečne’ zgodbe nekaj naučiti, predvsem pa poskrbeti, da se več ne ponovi. Vse lepo in prav, ampak oprostite, nekateri so denar vzeli iz bank in ga nikoli vrnili. Si kupili vile, jahte, denar prenesli v davčne oaze. Mi, navadni državljani, smo bili pa tisti, ki smo namesto njih polnili bančno luknjo. In mi naj se kar sprijaznimo s tem, da kar je bilo, je pač bilo?!

Takrat sem rekel, da tako ne bo šlo. Če nič drugega, smo nekatere krivce vsaj spravili na TV-ekran. Ljudje so si lahko ustvarili neposredno sliko o njihovih ‘kompetencah’, nezmotljivosti in vrhunskem spominu. Ko danes razočarano ugotavljam, da sodišča še naprej ne opravljajo svojega dela, naj se torej v duhu članka iz Dela (samo)prepričam, da se je treba pač navaditi tudi na to, da sodni organi ne funkcionirajo in kriminalcev ne obsodijo?

Če kdaj, danes ni čas za stoično prenašanje ukrepov, ki neugodno vplivajo na naš standard ali pravno državo. Če vlada Marjana Šarca ni dobro premislila, kaj njeni ukrepi v naslednjem koraku prinesejo vsem prebivalcem Republike Slovenije, je treba to pač jasno in glasno povedati. Ne zato, da bi politizirali. Ampak zato, da bo vladi jasno, da bo javnost z neodobravanjem spremljala vsako nepremišljeno odločitev. In politik, ki želi ostati na položaju, bo naslednjič precej bolje premislil, kaj se mu splača početi. Zatorej, ne, ni se vam treba navaditi na podražitve. Če se boste, ste že na pragu nove podražitve.

*Kolumna je bila prvotno objavljena v časopisu Barjanski list.

 • sloustava

  Ne, ni se nam treba! Vse dotlej, dokler bom srecevala babe iz Javne uprave pri pedikerki, manikirki, frizerju ali na trgu, da o kofetkanju niti ne pisem, nimajo nobene pravice do podrazitev. Da bom jaz placevala njihove kofetke ali jim dala potuho, ko letajo znotraj delovnega casa po “opravkih”, japajade! Res pa je, da je to voda na Kucanov mlin, osiromasiti Slovenca, drzavljana, in dobro jutro kretenizmi. Daj, volivec, ne pocenjaj kucanizmov , voli svobodo, demokracijo in prihodnost. Zase, predvsem pa za tvoje zanamce. Beri, da Fajonova, Pipanova, Mesecnik, nimajo potomcev….

  • Zgornji

   AAAMEEENNN !!! ! !!!

  • freddie69

   in da bo evropski poslanec tisti ki še slovensko komaj zna?

 • althar

  Še vsaka diktatura se je legitimirala s “treba se je navaditi”. Pa s šibo za tiste, ki se ne želijo “navaditi”. Udbomafijska ni nič drugačna.

 • Novakec1

  Kdo pa koga kaj vpraša ali upošteva, v tej zblojeni vukojebini vsak dela kar hoče, zakonodaja in ustava sta bedasto napisani in si ju vsak razlaga po svoje.

 • karpelec

  Tako tolažbo ¨da se je treba navaditi¨¨, ne moreš niti na kruh namazati, kaj šele jo sprejeti, ostala bo navada kot stalnica.

 • Zgornji

  ZAKAJ SE NEBI RAJŠI NAVADILI NA POCENITVE ??? ? ???

 • MOSTISCAR

  G. LOGAR, ODKAR STE BILI OMENJEN KOT SPREJEMLJIV KANDIDAT ZA ZAMENJAVO VAŠEGA PREDSEDNIKA STRANKE, STE KAR MALO PONIKNILI. SE VAM MORDA DOGAJA I.J.J.?

 • freddie69

  zato spoštovani dr logar vprašam za mnenje tudi vas:
  ali se vam zdi prav, da poplava raznih nevladnikov tako učinkovito zavira doseganje energetske neodvisnosti, kot je to v primeru izkoriščanja hidroenergije ki je na razpolago v porečjih mure in save.
  in kaj menite o tem če bi se iskazalo, da so nekateri ključni akterji v tej izdaji nacionanega interesa financirani iz tujine?

 • Janez Pavel Kanc

  Je ta na fotografiji pobegnil iz varovane ustanove?

 • kralj matjaž

  Kratko in jedernato.