fbpx

Društvo študentov farmacije Slovenije: Zakaj je zajezitev epidemije nujno potrebna?

Študentje Fakultete za farmacijo so objavili zanimiv članek, kjer poudarjajo, zakaj je pomembno, da ostajamo doma, čeprav mislimo, da smo zdravi. Objavili so pismo bralke, ki opisuje svojo izkušnjo s koronavirusom in zakaj so množična druženja nevarna za prenos okužbe. Avtorica še poudarja, naj se vsi obnašamo, kot da smo okuženi in ostanemo doma.

“Ostanite doma! To objavo pišem, da vam iz prve roke povem, zakaj je zajezitev epidemije s Covid-19 res nujna, tudi če mislite, da ste zdravi. En teden nazaj, v petek, sem ob posebni priložnosti povabila na obisk prijatelje. Na ta dan v Sloveniji niso bili v veljavi še nobeni ukrepi, ki bi omejevali druženje, še zmeraj so bile dovoljene tudi vse javne prireditve,” povedo v društvu farmacevtov. En dan kasneje je v veljavo stopil ukrep, ki je prepovedal javne prireditve z več kot 500 udeleženci. Vseeno sta s fantom zaradi strahu pred širitvijo koronavirusa vsakega ob prihodu v stanovanje je prosila, da si razkuži roke.

Preberite še: Nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič hišne preiskave pri ministru Počivalšku označil za hud poseg v človekove pravice!

Druženje je bilo zelo mirno, sedeli so in se pogovarjali, vsak je pil iz svojega kozarca. Razdalja med njimi je bila manj kot 1,5 metra, vendar se drug drugega niso dotikali. Zaradi vsesplošnega preplaha so bili nekateri posebej pozorni na to, če kdo izraža kakršnekoli simptome okužbe s covid-19, ampak po spominu udeležencev druženja nihče ni kašljal, kihal ali kazal kakršnihkoli drugih znakov. Dva dni kasneje se je enemu izmed gostov poslabšalo počutje in so ga naslednji dan testirali na novi koronavirus, kjer so mu potrdili okužbo. Ob potrjeni okužbi so nemudoma obvestili vse udeležence zabave, nakar so vsi šli v samoizolacijo. Skoraj vsi so se še vedno počutili dobro in niso imeli nobenih simptomov, vendar so se pri večini čez čas pojavili.

Testiranja so pokazala, da so se s koronavirusom okužili skoraj vsi (21 od 24 testiranih). Okužene so bile tudi osebe, ki niso imele nikakršnega kontakta z osebo, ki je bila že v petek okužena in so bile v istem prostoru. Kljub temu so bili vsi previdni, a so pozabili odpreti okna in prezračiti prostore, kar je po vsej verjetnosti pripomoglo k širjenju okužbe. Negativno so bile testirane le tri osebe, ki so na zabavo prišle bodisi kasneje ali odšle bolj zgodaj, se pravi so bile manj časa v istem prostoru z okuženim.

Foto: STA

Trenutno se vsi, ki so bili prisotni na zabavi, počutijo dobro, nekateri imajo vročino ali kašljajo, nekateri pa ne kažejo nobenih znakov, zato so ukrepali takoj. Izolirali so se vsi, tudi tisti brez znakov. Zaradi hitrega ukrepanja niso okužili skoraj nikogar, le dve bližnji osebi od ene od udeleženk petkove zabave, veliko število bližnjih, ki so bili testirani, pa je bilo negativnih. Če bi čakali in se ne bi izolirali takoj, bi bila situacija gotovo veliko slabša.

“V petek naš prijatelj ni kazal nobenih znakov okužbe s COVID-19, kljub temu se je s tem virusom v petek okužilo 20 oseb. Okužile so se osebe, ki niso bile v bližini, so pa bile več ur z okuženim v istem prostoru.”

Avtorica še poudarja: “Ostanite doma, tudi če mislite, da ste zdravi in da koronavirus za vas ni nevaren!” Od ene osebe se jih nevede naprej lahko okuži 5, 10, 100. Udeleženka zabave še pravi, da so imeli srečo, da so relativno hitro izvedeli, da je eden izmed njihovih prijateljev okužen, kar jim je omogočilo, da so hitro ukrepali. Vendar velikokrat ne vemo, da smo potencialno okuženi in zato ostanimo doma, če je to le mogoče. Držimo pesti, da ostanemo zdravi in da čimprej zaustavimo širjenje covid-19, saj to lahko dosežemo le skupaj!

Sara Kovač