fbpx

Državno proslavo ob dnevu reformacije si boste lahko ogledali tudi v živo

Minister za kulturo Vasko Simoniti bo slavnostni govorec. (Foto: STA)

Predsednik vlade Janez Janša se bo v petek, 29. oktobra 2021, ob 20. uri, udeležil državne proslave ob dnevu reformacije, ki bo v Kulturnem domu Krško (Trg Matije Gubca, 2, Krško). Na državni proslavi bo slavnostni govornik minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

Dan reformacije je kot slovenski državni praznik uveljavljen že od leta 1992, in sicer ne le kot praznik slovenske duhovne omike in kulture, temveč tudi kot dan slovenske narodnostne identitete. “Vsem Slovencem milost, mir, usmiljenje in pravo spoznanje Boga po Jezusu Kristusu!“, so prve slovenske besede v prvi slovenski knjigi, ki jih je leta 1550 zapisal Primož Trubar.

V programskem delu državne proslave bodo sodelovali: igralec Vojko Zidar, članice in člani srednjeveške plesne skupine KUD GALIARDA, članice in člani instrumentalne zasedbe GITA, članice in člani vokalne zasedbe INGENIUM ENSEMBLE in srednjeveški tiskarski mojster Janez (Rozman).

Posnetek prireditve si bo mogoče ogledati na sam praznik dneva reformacije, torej v nedeljo, 31. oktobra 2021, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija. Neposredni prenos prireditve pa bo zagotovljen prek spletnega mesta gov.si: https://www.gov.si/neposredni-prenos/ ter prek vladnega Twitterja in Facebooka.

Sara Kovač