Državno prvenstvo v tekmovanju za najtežjo bučo tokrat v Šmartnem pri Slovenj Gradcu

Vir: Mozirski gaj

Jesen je bila v Mozirskem gaju vedno v znamenju buč. Kljub temu, da je zaradi sanacije parka po hudih avgustovskih ujmah ta trenutno še vedno zaprt, bodo v sodelovanju s soorganizatorjem tekmovanja, društvom Bučmani iz Oplotnice, tudi letos pripravili tekmovanje za najtežjo bučo.

13. državno prvenstvo v tekmovanju za najtežjo bučo bo tokrat potekalo v soboto, 23. septembra 2023, ob 10. uri, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu 196 A – Vrtni center Jehart.

Sprejem buč in prijava tekmovalcev se bosta začela ob 10. uri, uro za tem, torej ob 11. uri, se bo začelo tehtanje, kjer bodo vse do 13. ure iskali najtežjo bučo, ob koncu tehtanja pa bo potekala razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. Podelili bodo priznanja tudi za najdaljšo in najlepšo bučo ter najtežjo lubenico.

Skupaj s soorganizatorjem tekmovanja so se dogovorili, da se zaradi solidarnosti do poplavljencev letos nagradam odpovemo.

Naj spomnimo, da je lanska najtežja buča tehtala 533 kg, vzgojil jo je Janko Lovše. Rekord Mozirskega gaja pa smo zabeležili leto pred tem, ko je prav tako Lovšetu uspelo vzgojiti bučo velikanko težko kar 719 kg.

Mozirski gaj sicer zaenkrat še vedno ostaja zaprt, kljub temu pa počasi spet dobiva lepšo podobo, čeprav bo sanacija zagotovo potekala še leta. Zelo so hvaležni vsem prostovoljcem, ki so jim srčno priskočili na pomoč, ter vrtnarjem, ki jim bodo pomagali s sadikami cvetja za prihodnjo sezono, ko vas v Mozirskem gaju ponovno čaka tudi razstava tulipanov, le da bo ta v manjšem obsegu, dopolnili pa jo bodo s slovenskim cvetjem.

Sa-Ša novice