fbpx

Ducati migrantov mimo mešanih policijskih patrulj naravnost v Italijo

Foto: epa

Stotine migrantov, ujetih na območju Slovenije po ilegalnem prečkanju državne meje, pričajo o nezmožnosti Šarčeve vlade in državnih organov, da bi opustili politiko “refugees welcome” ter začeli vestno opravljati svojo državljansko dolžnost.

Paket pakistanskih migrantov, ki se je zopet uspel čez Slovenijo prebiti v Italijo s četrtka na petek, pa bo nov košček sestavljanke argumentov deželnega predsednika FJK Massimiliana Fedrige pred vlado v Rimu za postavitev rezilne ograje na slovenski zahodni meji.

Na stotine migrantov mesečno čez Slovenijo v Italijo
Od vzpostavitve mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji je v Italijo do danes uspešno vstopilo 241 migrantov. S tem je Slovenija še enkrat dokazala, da Italiji predstavlja večjo varnostno luknjo za vdor migrantov v državo, kot pa je bila v tem letu mediteranska pot (klik).

Italijanski varnostni organi so po opozorilu občanov zopet ujeli novo skupino Pakistancev, ki so se po nezakonitem vstopu v Slovenijo prebili vse do Italije. Pet izmed njih naj bi bilo mladoletnih, preostalih 41 pa bo najverjetneje vrnjenih v Slovenijo in bodo po stari navadi zaprosili za azil. Mnogi migranti izrečejo prošnjo za azil v Sloveniji s ciljem lažjega nadaljevanja poti na zahod, saj ne želijo izgona na Hrvaško, kjer bi se njihova pot do cilja spet podaljšala.

Rezilna žica na meji še vedno intimna opcija Fedrige
V javnosti so v zadnjih tednih sicer potihnili razgovori o zapiranju slovenske zahodne meje z rezilno žico z namenom ustavitve ilegalnih prehodov državne meje med Slovenijo in Italijo. Žal pa se skupna številka ilegalnih prehodov meje med državama nevarno približuje lanskoletni celoletni vsoti migrantov, do konca leta pa je pred nami še precej mesecev, ki bodo celoletno številko ilegalnih prehodov meje pognali še precej višje v letu 2019.

Tudi predsednik FJK Massimiliano Fedriga je iz javnih govorov umaknil temo rezilne žice na meji v zadnjih tednih, naši viri v Ligi pa so nam potrdili, da Fedriga za zaprtimi vrati vztrajno beleži število ilegalnih prehodov skupne meje in neučinkovitost mešanih policijskih patrulj. Fedriga je namreč odločen, da bo na slovensko-italijanski meji postavil rezilno žico, zaprl vzhodno italijansko mejo in s tem ustavil ilegalni prehod migrantov iz Slovenije v Italijo.

Fedriga odprto slovensko mejo z Italijo vidi kot bodoči politični kapital. Z ustavitvijo ilegalnih prehodov migrantov iz Slovenije bi Fedriga izpolnil svoje obljube volivcem, obenem pa računa, da mu bo ta poteza prinesla dovolj podpore volilnega telesa, s katero bi se lahko podal v boj za politično funkcijo v Rimu.

Primorska24