Dvodnevje konservativne misli v Ljubljani

Evropski poslanec in filozof Ryszard Legutko. Vir: AFP.

V Ljubljano prihajajo vrhunski misleci, ki bodo s svojimi pogledi skušali približati konservativno misel tistim, ki se z njo prvič srečajo in utrditi tiste, ki so z njo že dodobra seznanjeni. Založba Družina vabi na dva izjemna dogodka z Ryszardom Legutkom, poljskim filozofom, politikom in poslancem v Evropskem parlamentu. V torek, 25. aprila, bo predstavil svojo knjigo in spregovoril o totalitarnih prvinah v komunizmu in liberalizmu. V sredo, 26. aprila, bosta potekala dva dogodka. Ob 10. uri bo v Galeriji Družina potekala okrogla miza z naslovom Kdo so demoni demokracije – kako se z njimi soočiti? Sodelovali bodo: Ryszard Legutko, nekdanji svetovalec Margaret Thatcher John O’Sullivan, ameriški pisatelj Rod Dreher ter politik Lojze Peterle.

Še isti dan, torej v sredo, 26. aprila, ob 18. uri, pa bodo ob predstavitvi knjige Borisa Pahorja Skarabej v srcu, ki je izšla pri založbi Kulturno umetniškega društva KUD KDO, pretresli Pahorjevo razumevanje demokracije in nato prešli na povsem očitno krizo slovenske demokracije, ki je šla tako daleč, da ne ogroža le našega političnega življenja, ampak sam obstoj slovenskega naroda. O knjigi bodo spregovorili Lojze Peterle, Igor Škamperle in Andrej Lokar. O tem bodo začeli odprto in javno razpravo, na katero so povabili tudi ministrico za kulturo Asto Vrečo. Njene udeležbe sicer ne pričakujejo.

V knjigi Demon v demokraciji, ki jo bo predstavil na predavanju z naslovom Totalitarne skušnjave v sodobnih družbah, Legutko raziskuje skupne značilnosti komunističnega režima in liberalne demokracije ter pojasnjuje, kako se je slednja na koncu uklonila istim ciljem kot komunizem, čeprav brez sovjetske brutalnosti. Oba sistema omejujeta človeško naravo na navadnega človeka, ki je prepričan, da je osvobojen vseh spon preteklosti. Tako komunist kot liberalni demokrat nočeta priznati, da obstaja karkoli vrednega zunaj političnih sistemov, katerim sta obljubila svojo zvestobo. Prav tako oba sistema zavračata vsakršno kritično proučevanje svojih ideoloških predsodkov.

 

Vir: Družina

 

Gal Kovač