Dvojezičnost ostaja pereča problematika

Foto: e-koroska

V desetletjih dolgih bojev za pravice in enakopravnost slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem še vedno ni dosegla želenega cilja. Še vedno se srečujejo z neodobravanjem glede dvojezičnosti, predvsem glede dvojezičnih tabel, jezik manjšine pa je glavni faktor obstoja le-te. V Žitari vasi so zavrnili voljo ljudstva, dvojezične table v kraju Sele ne bodo postavili.

V Žitari vasi zavrnili dvojezični napis
Eden izmed primerov dvojezične problematike avstrijske Koroške se je razpletel ravno te dni, vendar žalostno za slovensko manjšino. Pred skoraj štirimi leti je večina prebivalcev, več kot 100 od skupno 180, kraja Sele v občini Žitara vas, izrazila željo po pridobitvi nove dvojezične krajevne table, saj niso imeli niti enojezične. V letu 2015 so končno bili uslišani in dobili tablo. A z enojezičnim nemškim napisom, čeprav je več kot polovica tamkajšnjih prebivalcev želela dvojezičen napis.

Letošnjega junija sta člana slovenske deželne stranke Enotna lista Mihi Kampusch in Andrej Hren v občinski svet vložila predlog postavitve dodatnih dvojezičnih napisov. O tem je ta teden končno odločal občinski svet, ki pa predlogu dveh mandatarjev Enotne liste in večine tamkajšnjih prebivalcev ni bil naklonjen. Večina predloga ni podprla, le pet od skupno 19 občinskih odbornikov je bilo naklonjenih dvojezičnosti in uporabi slovenskega jezika na krajevnih tablah kraja Sele. Večina nasprotujočih odbornikov so člani stranke SPÖ (Socialdemokratska stranka Avstrije), člani te stranke pa so že v preteklosti kazali nenaklonjenost slovenskemu jeziku v avstrijskem prostoru.

Več na e-koroska.si …