Dvorec Visoko: Tenis na travi, v tradicionalni beli opravi in z lesenimi loparji

Občina Gorenja vas – Poljane bo ta vikend ob vseslovenskem praznovanju Tavčarjevega leta organizirala teniški turnir v belem.

Na Zavodu Poljanska dolina in v Občini Gorenja vas – Poljane smo izredno veseli, da znova gostimo turnir Tenis v belem na Visokem, in smo hkrati ponosni, da bo igrišče ob Tavčarjevem dvorcu znova oživelo. Boljši trenutek za ta dogodek bi težko izbrali, saj letos obeležujemo vseslovensko Tavčarjevo leto. S prihajajočim turnirjem pa se bo tudi uradno začela sezona tenisa na Visokem, zato vabimo vse teniške navdušence, da se preizkusijo v igranju tudi na travnati podlagi. Igra na tej podlagi je, predvsem zaradi višine odboja, hitrosti žogice in drugih lastnosti precej drugačna kot na drugih podlagah. Ker je teniško igrišče na Visokem eno redkih travnatih v Sloveniji, si prizadevamo, da bi privabili tudi profesionalne igralce tenisa in s tem še dvignili prepoznavnost Poljanske doline.

– Miha Pustavrh, Zavod Poljanska dolina

 

V organizaciji Zavoda Poljanska dolina in Športnega društva Partizan Gorenja vas bo na travnatem igrišču Dvorca Visoko v soboto, 17., in v nedeljo, 18. junija, potekal že drugi turnir Tenis v belem, ki je posvečen Tavčarjevi strasti do športa. Poleg kolesarstva je Tavčar spodbujal tudi razvoj tenisa, zato je dal na Visokem že leta 1897 urediti prvo travnato teniško igrišče na Slovenskem.

Leta 2017 je Občina Gorenja vas – Poljane omenjeno igrišče prenovila, še istega leta pa je sledilo slavnostno odprtje s prvim turnirjem Tenis v belem, ki je privabil številne navdušence belega športa, člane Teniškega kluba Gorenja vas in njihove goste. Pred začetkom tekmovanja je gostitelj tekmovanja »Ivan Tavčar«, prebral pravila igre in pri tem posebej poudaril, »naj gospodje igrajo obzirno, a hkrati ne pokažejo, da ne igrajo s polno močjo, ko igrajo proti damam«.

Turnir na Visokem, ki udeležence in obiskovalce vrne več kot 100 let v preteklost, je namenjen neregistriranim teniškim igralcem, ki se bodo pomerili v igri dvojic. Prvi turnirski dan bo še posebej zanimiv za gledalce, saj morajo igralci, ki bodo stopili na igrišče, upoštevati posebno pravilo oblačenja. Turnir dvojic v soboto bo namreč potekal v tradicionalni beli opravi, poleg zapovedanih belih športnih oblačil pa morajo igralci pri igri uporabljati lesene teniške loparje. Nedeljski del turnirja bo glede pravil bolj sproščen, saj oprava igralcev, ki bodo na igrišče prav tako stopili v dvojicah, ta dan ne bo zapovedana. Tudi drugi turnir obeta zanimive, celo zagrizene boje, saj je trenutno za vsak dan prijavljenih po štirinajst igralcev oziroma po sedem dvojic. Najboljše tri dvojice bodo ob koncu tekmovanja v znak zmagoslavja dvignile posebne pokale.

Sistem tekmovanja, ki se ga lahko udeležijo neregistrirani igralci, starejši od 25 let, je v obeh dneh turnirski, prijavnina, ki znaša 15 evrov, pa vključuje tudi topli obrok. Prijave in dodatne informacije so na voljo na naslovu [email protected].

Gorenjski utrip