Ekonomista Polanec in Feldin: “Podjetjem se obetajo višje cene ravnanja z odpadki!”

Foto: STA

Podjetja v Sloveniji zapirajo in pripirajo svoja vrata zaradi neučinkovitih ukrepov te vlade. Energetski krizi se očitno pridružuje še dodatni šok za podjetja. Stroški za energente gredo v nebo, kot kaže pa podjetja čakajo tudi višje položnice za upravljanje z odpadki.

Ekonomista dr. Sašo Polanec in dr. Aljoša Feldin opozarjata, da zakon o varstvu okolja ni usklajen z EU zakonodajo, saj omejuje vstop organizacij na trg in prinaša vrsto negativnih posledic na trg upravljanja z odpadki v Sloveniji. Med drugim opozarjata na znižanje stroškovne učinkovitosti in posledično višje cene ravnanja z odpadki. Dr. Feldin izpostavlja: “Ključno je, da Republika Slovenija vzpostavi neodvisen nadzor nad vključevanjem proizvajalcev v sheme skupnega ravnanja z odpadki in sankcioniranjem zavezancev, ki so se obveznostim izognili. Uvesti se morajo kazni, ki so skladne s potencialnimi koristmi nevključitve.”

Z njim se je na okrogli mizi, ki je potekala v ljubljanskem Maximarketu, strinjal tudi Andreas Pertl, generalni direktor avstrijske Klirinške družbe na področju odpadne embalaže, ki je povedal, da je ključno, da Slovenija ustanovi neodvisno agencijo, ki bo nadzorovala trg z odpadki. Samo transparentnost je lahko po njegovih besedah tista, ki lahko uredi to sicer kompleksno področje v Sloveniji.

Sara Kovač