Ekosistemi: Pet mesecev po požaru – ko jagenjčki obmolknejo

(Foto: moja-dolenjska.si)

V naslednjih dneh bo minilo pet mesecev od okoljsko pogubnega požara v podjetju Ekosistemi, ki deluje na območju Zaloga, v občini Straža. Sanacija bi morala biti končana do konca decembra. Vse je šlo in gre po polžje. Ne samo to, tudi potihnilo je vse. Podjetje pa ima še vedno veljavno okoljevarstveno dovoljenje.

Velika so bila tudi pričakovanja Občine Straže, predvsem v smeri, da jim bo podjetje povrnilo gmotno škodo, ki jim je nastala zaradi usodnega požara. Povrnitev škode so pričakovali tudi gasilci, da o domačinih, ki morajo bivati v tem okolju, ne govorimo. In kaj se je zgodilo? Nič od tega.

Še straški občinski svet je obmolknil
Danes popoldne bo zasedal straški občinski svet, točke o Ekosistemih in stanju v Zalogu ni na dnevnem redu. Iz zapisnika prejšnje seje, ki je bila 21. oktobra, pa tudi ni razvidno, da bi temu področju namenili posebno pozornost.

Kaj pa civilna iniciativa?
Civilna iniciativa je sicer 9. novembra pripravila okroglo mizo z naslovom Požar v Zalogu, kjer so opozorili, da se v obratu nekdanje Opekarne Novo mesto v Zalogu še vedno zbirajo, skladiščijo in predelujejo odpadki. Po tem datumu pa tudi na njihovi Facebook strani ni več objav. Edina spodbudna stvar pa je, da so sredi oktobra Evropski komisiji poslali pritožbo zaradi kršenja pravnega reda EU pri obravnavi okoljskih kršitev gospodarske družbe Ekosistemi. Kako se dogajajo stvari v nadaljevanju, ni podatkov, znano pa je, da postopki tudi v tem primeru trajajo zelo dolgo.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.