fbpx

Ekosistemi: Sanacija in ministrstvo po polžje, okoljevarstveno dovoljenje še veljavno

(Foto: moja-dolenjska.si)

Po julijskem požaru na območju Zaloga v Občini Straža sanacija pogorišča, kjer je gorelo več dni, poteka zelo počasi. Občani so nezadovoljni, že ves čas zahtevajo, da se dejavnost zbiranja in predelave odpadkov na tem območju ne sme nadaljevati. Zahtevali so tudi takojšen odvzem okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Ekosistemi.

Velika pričakovanja, tudi v smeri povrnitve gmotne škode, so imeli tudi v občinskem svetu. Očitno jim je bilo tudi marsikaj obljubljenega, saj sta območje požara obiskala tako okoljska ministrica kot vladni predsednik. Po štirih mesecih pa se kaže, da gredo stvari po polžje, ministrstvo pa podjetje Ekosistemi več kot očitno zagovarja.

Na ministrstvu, ki ga vodi Irena Majcen, namreč zatrjujejo, da na območju Zaloga s požarom ni nastala okoljska škoda. Ob tem se kaže, da še vedno ne vedo, koliko in katerih odpadkov je bilo v Zalogu, saj še vedno govorijo o ocenah. Okoljevarstvenega dovoljenja Ekosistemom prav tako niso odvzeli. Odločbo o odvzemu so izdali šele konec oktobra, očitno na pritisk dela javnosti. Ekosistemi imajo zdaj čas za pritožbo, obstaja tudi možnost, da bodo pri tem celo uspešni.

Na ministrstvu tudi zatrjujejo, da sanacija poteka skladno z načrtom in bo končana do konca decembra. V Zalogu navajajo drugače, pritrjuje jim tudi straški župan.

Ob tem je straški občinski svet v začetku avgusta sprejel več sklepov, med drugim tudi to, da jih morajo pristojni redno obveščati o poteku nadaljnjih dogodkov in občini tudi finančno pomagati pri odpravi posledic požara. Spomnimo, da sta pogorišče takoj po požaru obiskala tudi okoljska ministrica Irena Majcen in vladni predsednik Miro Cerar. Veliko sta obljubljala, rezultati so pičli. Edino kriminalisti so po zadnjih podatkih eno osebo ovadili, več ni znanega.

Več na moja-dolenjska.si