fbpx

Elan med svetovno konkurenco z luksuzno jadrnico GT6

Foto: Elan

Begunjski Elan je letos na tržišče postavil novo jadrnico GT6. Gre za tehnološko in kakovostno za najboljše Elanovo plovilo doslej, pa tudi za eno največjih, je za STA povedal Marko Škrbin, direktor Elanove navtične divizije, kjer se prav tako spopadajo s posledicami pandemije, vendar v zadnjem mesecu že opažajo povečanje števila kupcev.

V Elanu letno izdelajo približno 80 plovil. “Lansko leto je bilo s poslovnega vidika najbolj uspešno v zadnjih desetih letih, še bolj pomemben pa je dolgoročni rezultatski trend, ki je bil v zadnjih treh letih v konstantnem vzponu,” je pojasnil Marko Škrbin, a dodal, da so trenutne razmere povzročile kratkotrajno veliko škodo v celotni industriji. Zato bo leto 2020 vsekakor pod pričakovanji.

Vidimo pa v zadnjem mesecu dni povratek večine privatnih kupcev, ki so kratkoročno zaradi razmer odložili svojo odločitev o nakupu, in kar nekaj novih,” je zadovoljen Škrbin, ki je razložil, da nakup jadrnice ni impulzivna odločitev, ampak zelo premišljena, saj gre na nek način za odločitev za življenjski slog preživljanja prostega časa.

Več bi morali narediti za promocijo jadranja
V času covida-19 opažajo, da se ljudje vračajo k unikatnemu in bolj kakovostnemu preživljanju svojega prostega časa, večji povezanosti z naravo in s čim manjšem ogljičnem odtisom. “To pa je praktično definicija oziroma pomen jadranja in nas navdaja z upanjem, da bomo v prihodnje videli še več ljudi vseh generacij na jadrnicah,” je izpostavil Škrbin.

Gran Turismo GT6 – Why Boats

Tržišče je bilo v zadnjih letih v rahlem porastu, vsekakor pa število novih jadralcev ne narašča več tako hitro. Temu botruje dejstvo, da mlajše generacije preživljajo svoj prosti čas drugače kot v preteklosti, poleg tega pa se po Škrbinovem mnenju dela premalo na ustvarjanju zanimanja za jadranje že od malih nog.

V navtiki, kjer je poleg privatnih kupcev še segment B2B za najem plovil, sicer v zadnjih letih kupci postajajo vse bolj zahtevni z vidika kakovosti kot okoljskega vpliva. Želijo plovila, ki bodo omogočala širok spekter doživetij, od družinskega dopustniškega jadranja do vikend regat. Opazen je tudi porast večtrupnih plovil oziroma katamaranov, predvsem v segmentu plovil za najem.

Gre za največjo in najbolj luksuzno jadrnico
GT6 je Elanovo novo plovilo znotraj obstoječe GT linije, ki so jo prvič predstavili konec leta 2017 z modelom GT5. To je bil tudi zadnji nov model, ki ga je Elan predstavil pred GT6, se je pa v letih 2018 in 2019 osredotočil na korenito prenovo obeh preostalih linij, in sicer Impression in E linije.

Elan GT6: Full Details Released | Elan Yachts

GT je Elanova najbolj luksuzna linija, pri kateri uporabljajo najboljšo tehnologijo, procese dela in materiale. Konceptualno je zasnovana na Grand tourer konceptu iz avtomobilske industrije. “Predstavlja idealno ravnotežje med hitro jadrnico in udobjem na najvišjem nivoju za dolge plovbe ter je odraz naših vrednot in prikaz znanja, ki se je nabralo v 70 letih obstoja Elanove navtične divizije,” je izpostavil Škrbin.

Gre za eno največjih plovil, kar jih je Elan kdaj naredili, zagotovo pa za tehnološko in kakovostno najboljše plovilo do sedaj, je o GT6 zagotovil Škrbin. Na področju hidrodinamike so v Elanu kot na vseh projektih v zadnjih 25 letih sodelovali s priznanim in večkrat nagrajenim studiom Humphreys Yacht Design. Na področju oblikovanja zunanjosti in notranjosti pa so sklenili posebno sodelovanje s podjetjem Studio F. A. Porsche.

Sklenili smo unikatno partnerstvo, ki ga doslej v našem segmentu industrije še ni bilo,” je dejal Škrbin in dodal, da je ustanovitelj studia F. A. Porsche oblikoval prvi Porsche 911, ki je bil od nekdaj merilo za vse GT oziroma Grand tourer avtomobile. Zanje je bil to tudi prvi takšen projekt, saj so prej v studiu oblikovali le večje motorne jahte.

C. Š., STA