Le v torek so policisti izsledili več kot 150 migrantov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Slovenija se spopada z naraščajočimi težavami pri ilegalnih migracijah, kar postavlja pod vprašaj dosedanje delo ministrice Fajon. Naraščajoči izzivi dvigajo vprašanja glede učinkovitosti njenega dela in zaščite interesov Slovenije pred migracijskimi pritiski. Policisti so namreč le v torek na območju PP Brežic izsledili in prijeli 111 migrantov, na območju PP Koper 40, policisti v Mariboru in Podlehniku pa skupaj 5. 

Policisti so na območju PP Brežic izsledili 51 državljanov Afganistana, 20 državljanov Rusije, 19 državljanov Pakistana, 12 državljanov Maroka, sedem državljanov Indije, šest državljanov Sirije, šest državljanov Mongolije, tri državljane Kitajske, dva državljana Bangladeša, državljana Kosova, državljana Burundija, državljana Kameruna, državljana Alžirije in državljana Turčije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še potekajo. Policisti PP Podlehnik so včeraj popoldne obravnavali državljana Alžirije. Zaprosil je za mednarodno zaščito, odpeljan je bil v azilni dom. Policisti PPIU Maribor pa so na železniški postaji v Mariboru obravnavali 3 državljane Sudana, tudi oni so zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v azilni dom. Na območju PU Koper pa so policisti v zadnjih 24 urah obravnavali 40 nezakonitih prehodov državne meje.

Poslanec mag. Branko Grims je zaradi naraščajočimi težavi na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z oceno dela ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon na področju azilne in migrantske politike.

Foto: Nova24TV

Opozoril je, da je predsednik Vlade RS dr. Robert Golob na 3. izredni seji Državnega zbora RS 1. junija 2022 glede kandidatke za ministrico za zunanje zadeve Tanje Fajon dejal: “Gospa Fajon je sicer bila zelo aktivna v Evropskem parlamentu, tudi na področju azilne in migrantske politike, in to je zagotovo eden od izzivov, s katerim se srečujemo tudi danes.”

Avstrijski kancler Karl Nehammer je ob junijskem uradnem obisku dejal, da prav to, da ni več toka migracij iz Slovenije v Avstrijo, dokazuje, da je oster mejni nadzor deloval in da ga zato ne gre odpraviti. “Cilj mora biti zmanjšati pritisk na zunanje meje. Nadzor lahko odpravimo, ko se bo stabiliziral tok migrantov.”

Slovenija boja proti ilegalnim migracijam ne opravlja v zadostni meri, zato se bodo težave še stopnjevale. Povsem jasno je, da je za katastrofalno poslabšanje pravnega reda in z vidika zakonitosti povsem nesprejemljivo stanje – več kot štirikratno povečanje vdorov ilegalnih migrantov glede na enako trimesečno obdobje lani – v letu 2023 v celoti odgovorna aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba.

Ministrica Tanja Fajon je na srečanju zunanjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Italije v Anconi poudarila, da se je število prihodov nezakonitih migrantov v Republiko Slovenijo po vstopu Hrvaške v schengen povečalo za kar trikrat, in omenila predlog skupnih policijskih patrulj in sodelovanje Frontexa, s čimer bi po njenem odpravili nepotrebne in neargumentirane notranje kontrole na naši meji z Avstrijo.

V luči enormne rasti nezakonitih migracij Vlado Republike Slovenije Grims sprašuje:

Kako predsednik Vlade Republike Slovenije ocenjuje dosedanje delo ministrice Tanje Fajon na področju azilne in migrantske politike?

Ali je v okviru svojih pristojnosti naredila dovolj za vzpostavitev učinkovitega nadzora na meji za preprečitev ilegalnih migracij ter zmanjšanje pritiska ilegalnih migracij na zunanji meji?

Ali predsednik Vlade Republike Slovenije ocenjuje, da je ministrica Tanja Fajon naredila dovolj na področju azilne in migrantske politike, da Slovenija ne postane migrantski žep in za zaščito vitalnih interesov Slovenije?

Sara Kovač