fbpx

Plačana pripravništva: Ta podjetja in Evropski parlament so prej izjema kot pravilo!

Evropski parlament (Foto: STA)

Šolsko oz. študijsko leto se počasi izteka, kar pomeni, da je pred dijaki in študenti najbolj brezskrben del leta. A vsi mladi niso enaki. Ne želijo si namreč vsi preživeti počitnic na kavah s prijatelji ali na morju, nekateri bi namreč radi pridobili delovne izkušnje. Pripravništvo med počitnicami je prava izbira, a kaj, ko plačano pripravništvo omogoča le nekaj slovenskih podjetij. Zasledili smo oglase treh podjetij oziroma institucij, ki so v primeru plačanih pripravništev oz. ponudbe štipendij prej svetla izjema kot pravilo.

Osnovni namen pripravništva je, da posameznik teoretično znanje poveže s praktičnim ter na tak način pridobi stik z delovnimi področji in podrobnejši vpogled v samo prakso. Spletna stran Zaposlitev.info poroča, da je pripravništvo obvezno v javni upravi, sodstvu in zdravstveni dejavnosti, običajno pa se zaključi s strokovnim izpitom.

Pripravništvo v Evropskem parlamentu
Na pripravništvo v najpomembnejši instituciji Evropske unije se lahko prijavijo vsi, ki so dopolnili 18 let in zaključili univerzitetno izobraževanje. Eden izmed pogojev je, da prijavljeni obvlada vsaj dva uradna jezika Evropske unije. Prijave sicer sprejemajo le še nekaj dni, do 30. junija 2019. Na voljo je 420 mest na različnih področjih, kot so komuniciranje, pravo, mednarodni odnosi, informacijske tehnologije, itd. “Schumanovo pripravništvo v Evropskem parlamentu je priložnost za karierno izobraževanje in spoznavanje ustroja in delovanja Evropskega parlamenta. Ponuja vpogled v delo v Evropskih ustanovah in izkušnjo v mednarodnem političnem in odločevalskem okolju, ki vpliva na življenja in prihodnost približno 500 milijonov Evropejcev,” so še zapisali na spletni strani Europarl.europa.eu. Prijavite se lahko TUKAJ.

Evropski parlament v Bruslju (foto: iStock)

Pripravništvo v Sloveniji
Priložnost za pripravništvo pa ponuja tudi podjetje iz Ljubljane Pro Storitve d.o.o., ki bo pod svoje okrilje vzelo kar 10 dijakov ali študentov. Na delo je možno nastopiti takoj, eden izmed pogojev pa je status študenta do 30. septembra oz. dijaka do 31. avgusta 2019, saj v podjetju iščejo kader, ki ga sami izoblikujejo. Omenjeno podjetje se sicer ukvarja s postavitvijo prodaje za zavarovalnice z unikatnimi prodajnimi sistemi in lastnim razvojem kadra. Se pa širijo še na ostala področja, saj so nenamerno ob razvoju svojega kadra vzpostavili inkubator, v katerem v praksi naučijo sodelavce prave veščine retorike in prodaje. Na kratko – drugim podjetjem pomagajo do večje uspešnosti. “Za naše sodelavce smo ustvarili okolje, kjer se ljudje, ki so pripravljeni trdo delati, lahko razvijajo, rastejo in sami krojijo svojo finančno usodo,” zasledimo na njihovi spletni strani. Kot je še razvidno, je podjetje prisotno na kar 800 lokacijah po vsej Sloveniji. Podjetje za 4-mesečno pripravništvo nudi mesečno plačilo 900 evrov neto, stimulacijo in povrnjene potne stroške, na izplačilo pa mladim ni treba čakati mesec dni ali več, saj prakticirajo v podjetju možnost sprotnih tedenskih izplačil, kar je sicer bolj značilno za razvite in gospodarsko uspešne države, kot sta Velika Britanija in Združene države Amerike. Omenjeno podjetje obljublja, da bo vsem pripravnikom, ki bodo uspešno zaključili pripravništvo, ponudilo stalno zaposlitev. Da niso to le sladke obljube, potrdijo s tem, da mladim že ob sklenitvi pripravništva dodajo še pismo o nameri za zaposlitev. Več o pripravništvu pri podjetju Pro Storitve d.o.o. izveste TUKAJ.

Delodajalec, naklonjen mladim
V podjetju Krka, tovarna zdravil, d.d. Novo mesto pa imajo razpisano kar štipendiranje, ki je namenjeno najboljšim študentom. “Če pri študiju dosegate nadpovprečne uspehe, če ste motivirani, vsestranski, ambiciozni, radovedni in iznajdljivi, se prijavite na naš stalni razpis za kadrovske štipendije,” imajo zapisano na svoji spletni strani. Štipendije razpisujejo predvsem za naravoslovne smeri (farmacija, kemija, veterina, biotehnologija), vendar tudi izjemnim študentom drugih smeri (računalništvo in informatika, elektro in strojna stroka, ekonomija). Tudi v tem podjetju ponujajo študentom, da že v času študija pridobijo dragocene delovne izkušnje na različnih področjih. Več o tem preberite TUKAJ.

Kadrovske štipendije sicer ponuja več različnih slovenskih podjetij, ki jih mediji opisujejo predvsem kot uspešne. Bo že držalo, da na mladih svet stoji, vendar, ali se tega zaveda dovolj delodajalcev?

M. S.