Fajonovo skrbi praksa na Madžarskem

Tanja Fajon v družbi Milana Kučana na shodu v podporo migrantom.

Evroposlanka iz vrst DS, Tanja Fajon, je nedavno na svojem Twitter profilu zapisala, da ji je “kolega poslal grozno pismo državljana o pojavu fašističnih in nacističnih trendov na Madžarskem. Oblasti so začele lepiti nalepke na naslove nevladnih organizacij, ki pomagajo migrantom. Podobna praksa se je dogajala le z rumeno zvezdo in pregonom Judov med 2. sv. vojno”. Je Fajonova že kdaj obsodila komuno-fašistično prakso povojnih komunistov ali pa je kot poslanka evropskega parlamenta podpisala deklaracijo o obsodbi vseh totalitarnih režimov? Ni!

Ostro obsojam vse totalitarne režime; nacizem, fašizem in komunizem so namreč različni v teoriji, a povsem enaki v praksi. A vendar me zanima, kaj gospa poreče glede prakse ‘rdečezvezdašev’ v Sloveniji proti in po koncu II. svetovne vojne? Kot vemo, je bila podobna praksa z rdečo zvezdo na račun vaših sonarodnjakov. Koliko Slovencev je bilo pregnanih, koliko pobitih? Koliko ločenih otrok? Ampak, slovenski narod vas ne zanima. Vas zanimajo izključno tujci, ki bi jim na stežaj odprli vrata naše domovine, ne glede na varnostno tveganje.
Odgovora glede prakse rdeče zvezde seveda ne pričakujem. Kajti za Tanjo gre za simbol upanja in napredne družbe, za ves preostali svet pa za simbol trpljenja, poniževanja, mučenja in smrti.